Գիտնականները մթերքներ են հայտնաբերել, որոնք նվազեցնում են շաքարային դիաբետի առաջացման վտանգը

Ավստրալացի գիտնականները հաշվարկել են, որ այն մարդիկ, ովքեր օրական առնվազն երկու բաժին միրգ են ուտում, 36 տոկոսով ավելի քիչ են հակված 2-րդ տիպի շաքարախտով հիվանդանալու, քան նրանք, ովքեր օգտագործում են կես չափաբաժինից պակաս: Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են International Endocrine Society ամսագրում՝ The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism հղումով:
2019 թվականին աշխարհում եղել է 463 միլիոն մեծահասակ, որոնց մոտ ախտորոշվել է շաքարային դիաբետ, և լրացուցիչ 374 միլիոն մարդ բախվել է հիվանդության ամենատարածված ձևի՝ 2-րդ տիպի շաքարախտի զարգացման ռիսկին: Գիտնականները հաշվարկել են, որ մինչև 2045 թվականն աշխարհում շաքարախտով հիվանդների թիվը կաճի մինչև 700 միլիոն։
Բժիշկներն ու սննդաբանները կարծում են, որ առողջ սնունդն ու ապրելակերպը կարող են առանցքային դեր խաղալ շաքարախտի առաջընթացի դանդաղեցման գործում։
Պերտի Էդիթ Քաուանի համալսարանի գիտնականները վերլուծել են 7675 մասնակիցների տվյալները ավստրալական դիաբետի, գիրության և ապրելակերպի ուսումնասիրության (AusDiab) կողմից, որը վարում է Baker Heart and Diabetes Institute-ը: Հետազոտության տվյալները ներառում էին հարցաթերթիկներից ստացված մրգերի և մրգային հյութերի սպառման վերաբերյալ տեղեկատվություն, ինչպես նաև հաջորդ հինգ տարիների ընթացքում մասնակիցների մոտ շաքարախտի զարգացումը:
Վերլուծությունը ցույց է տվել, որ այն մասնակիցները, ովքեր ավելի շատ ամբողջական մրգեր են կերել, հինգ տարի հետո շաքարախտով հիվանդանալու հավանականությունը զգալիորեն ցածր է եղել: Հեղինակները նման կապ չեն գտել մրգային հյութերի համար։
«Մենք պարզել ենք, որ այն մարդիկ, ովքեր օրական մոտ երկու չափաբաժին միրգ են օգտագործում, հաջորդ հինգ տարիների ընթացքում 36 տոկոսով ավելի ցածր են եղել 2-րդ տիպի շաքարախտով հիվանդանալու ռիսկը, քան նրանք, ովքեր օրական կես չափաբաժնից պակաս միրգ են օգտագործում»,- ասվում է մամուլի հաղորդագրությունում։
Էնդոկրին միությունը ասում է, որ հետազոտության ղեկավար, դոկտոր Նիկոլա Բոնդոնոն, Էդիթ Քոուանի համալսարանի Սննդային հետազոտությունների ինստիտուտից, ասում է՝ խնդիրն այն է, որ հյութը պարունակում է ավելի շատ շաքար և ավելի քիչ բջջանյութ, քան ամբողջական մրգերը:
Հետազոտողները պարզ կապ են գտել մրգերի օգտագործման և ինսուլինի զգայունության մարկերների միջև, ինչը նշանակում է, որ մարդիկ, ովքեր ավելի շատ միրգ են ուտում, պետք է ավելի քիչ ինսուլին արտադրեն՝ արյան գլյուկոզի մակարդակը նվազեցնելու համար:
«Սա կարևոր է, քանի որ հիպերինսուլինեմիան՝ շրջանառվող ինսուլինի բարձր մակարդակը, կարող է վնասել արյան անոթները և հանգեցնել ոչ միայն շաքարախտի, այլև հիպերտոնիայի, գիրության և սրտի հիվանդությունների», – ասում է Բոնդոնոն:
Հեղինակները նշում են, որ դեռևս պարզ չէ, թե ինչպես են մրգերը ազդում ինսուլինի զգայունության վրա, սակայն ազդեցությունը, հավանաբար, բազմակողմանի է: Այս առումով հատկապես օգտակար են ֆլավոնոիդներ պարունակող մրգերն ու բանջարեղենը։