Բժիշկն անվանել է կանաչի, որը կազատի երիկամները քարերից և կամրացնի սիրտը

image_750x_67c4a8af12855

Մաղադանոսը, որը հայտնի խոհարարական և բուժիչ խոտաբույս ​​է, որը ծագում է Միջերկրական ծովում, երկար ժամանակ օգտագործվել է երիկամների, լյարդի, ուղեղի և սրտի առողջության պահպանման համար: Գիտական ​​ուսումնասիրությունները հաստատում են երիկամներում քարերի առաջացումը կանխելու և սրտի առողջությունը պահպանելու նրա կարողությունը: Բացի այդ, մաղադանոսի եթերայուղն ունի հակամանրէային հատկություն, որն օգնում է կանխել սննդային վարակները: Այս մասին գրում է Health-ը։

Մաղադանոսը հարուստ է հակաօքսիդանտներով, ինչպիսիք են վիտամին C-ն, ֆենոլային միացությունները, ֆլավոնոիդները և կարոտինոիդները: Այս նյութերը օգնում են պայքարել օքսիդատիվ սթրեսի դեմ, որը կապված է այնպիսի լուրջ քրոնիկ հիվանդությունների զարգացման հետ, ինչպիսիք են սրտանոթային հիվանդությունները, Ալցհեյմերի հիվանդությունը, թոքերի քրոնիկ օբստրուկտիվ հիվանդությունը, ռևմատոիդ արթրիտը և երիկամների հիվանդությունը:

Մաղադանոսի հակաօքսիդանտ հատկությունները կարող են զգալիորեն նվազեցնել սրտանոթային հիվանդությունների զարգացման ռիսկը։ Մաղադանոսում պարունակվող կարոտինոիդներն օգնում են նվազեցնել «վատ» խոլեստերինի մակարդակը, նորմալացնել արյան ճնշումը և բորբոքումները։

Մաղադանոսն օգնում է նաև երիկամների քարերի կանխարգելմանը։ Ուսումնասիրությունները ցույց են տալիս, որ այն օգնում է կարգավորել մեզի pH-ը, ինչը կանխում է կալցիումի օքսալատի բյուրեղների առաջացումը։ Մաղադանոսում հայտնաբերված քլորոֆիլն ու մագնեզիումը կարող են առանցքային դեր խաղալ այս գործընթացում:

Մաղադանոսը վիտամին K-ի հիանալի աղբյուր է, որն անհրաժեշտ է առողջ ոսկորների պահպանման համար: Վիտամին K-ն մասնակցում է ոսկրային հյուսվածքի նյութափոխանակության համար կարևոր սպիտակուցների սինթեզին։ Օրինակ, օստեոկալցինը` վիտամին K-ից կախված սպիտակուցը, առանցքային դեր է խաղում ոսկրերի նորացման և հանքայնացման գործում: