Բժիշկը ասել է, թե ինչու է կեղծ կաթը վտանգավոր

image_750x_67c055a7e9b8e

Տրանսգլուտամինազ կաթնամթերք վտանգավոր է, և 2020 թվականից արգելված է Ռուսաստանի Դաշնությունում և ԵԱՏՄ երկրներում։

Այս հավելումը կոչվում է նաև «մսային սոսինձ» և ապացուցված է, որ բացասական ազդեցություն է ունենում օրգանիզմի վրա, պարզաբանել է դիետոլոգ և սննդաբան Իրինա Պիսարեւան «360.ru»-ին տված հարցազրույցում։

Սովորաբար, «մսային սոսինձ» ավելացվում է արտադրանքին, ներառյալ պահածոյացված ձկան և միսը, դրանք ավելի խիտ դարձնելու համար: Մարդու մարմնում այս հավելումը սոսնձում է թարթիչները աղիների լորձաթաղանթի վրա: Սա սպառնում է խաթարել մարսողությունը, նյութափոխանակությունը և, որպես հետևանք, նվազեցնել իմունիտետը:

«Եթե կարագին կամ կաթնաշոռին ավելացնում են բուսական ճարպեր, ապա փաթեթավորումը պետք է ունենա համապատասխան պիտակ»,- ընդգծել է բժիշկը։

Պիսարեւան նաև տրանսճարպերը դասակարգել է որպես վտանգավոր հավելումներ, որոնց պարունակությունը սննդամթերքում չպետք է գերազանցի 1-2%-ը։ Եթե ​​դրանք չարաշահվեն, դա կարող է հանգեցնել էնդոկրին հիվանդությունների, ենթաստամոքսային գեղձի և գիրության զարգացման։

Բժիշկը հորդորել է ուշադիր կարդալ ապրանքի պիտակները և փորձել չգնել վտանգավոր բաղադրիչներ պարունակող մթերք։