Այս հայտնի բանջարեղենն անխղճորեն սպшնում է ձեր օրգանիզմը

Երբևէ մտածե՞լ եք, որ ձեր օգտագործած որոշ մթերքներ կարող են վնասակար լինել ձեր առողջության համար: Պարզվում է, որ նույնիսկ թվացյալ առողջարար մթերքները, ինչպիսիք են որոշակի բանջարեղենն ու ձուկը, կարող են թաքնված վտանգներ ներկայացնել:
Վերամշակված մսամթերք
Երշիկեղենը, բեկոնը, խոզապուխտը և այլ վերամշակված միսը պարունակում են հագեցած ճարպեր և քիմիական կոնսերվանտներ, որոնք մեծացնում են սրտի հիվանդությունների վտանգը։ Բացի այդ, դրանք հաճախ պարունակում են զգալի քանակությամբ աղ, հատկապես նատրիումի նիտրիտ, որն օգտագործվում է որպես կոնսերվանտ: Տապակելիս այդ միացությունները կարող են վերածվել նիտրոզամինների՝ քաղցկեղածին հատկություններով նյութերի։ Գրիլի միջոցով արտադրվող ծուխը պարունակում է պոլիցիկլիկ անուշաբույր ածխաջրածիններ, որոնք նույնպես կարող են վտանգավոր լինել:
Սպիտակ ալյուրի արտադրանք
Սպիտակ հացը և զտված ալյուրից պատրաստված թխված մթերքները զուրկ են բազմաթիվ սննդարար նյութերից։ Դրանք յուրացնելու համար օրգանիզմին անհրաժեշտ են վիտամիններ և հանքանյութեր, որոնք բավարար չեն արտադրանքի մեջ, ուստի դրանք դուրս են բերվում մարմնի ներքին պաշարներից։ Նման մթերքների օգտագործումը հանգեցնում է արյան շաքարի մակարդակի արագ բարձրացմանը, ինչը հանգեցնում է ենթաստամոքսային գեղձի կողմից ավելի շատ ինսուլին արտադրելու: Սա կարող է առաջացնել քաղց, չափից շատ ուտել և, ի վերջո, հանգեցնել գիրության և սրտի խնդիրների: Խորհուրդ է տրվում նախապատվությունը տալ մակարոնեղենի, բրնձի և հացահատիկի ամբողջական տեսակներին։
Պահածոյացված լոլիկ
Թեև պահածոյացված լոլիկը հարուստ է լիկոպենով, որը հակաօքսիդանտ է, որը բարձրացնում է իմունիտետը և նվազեցնում քաղցկեղի առաջացման վտանգը, խնդիրը փաթեթավորման մեջ է: Շատ բանկաների երեսպատումը պարունակում է բիսֆենոլ A, որը կարող է ներթափանցել սննդի մեջ: Այս քիմիական նյութը կարող է խախտել հորմոնալ հավասարակշռությունը, առաջացնել երեխաների զարգացման հետ կապված խնդիրներ, անպտղություն և մեծացնել քաղցկեղի առաջացման վտանգը: Ուստի նախընտրելի է լոլիկը ընտրել ապակե տարաներում։
Ձկների որոշ տեսակներ
Ձկները, ինչպիսն են թունան, կարող են պարունակել սնդիկի բարձր մակարդակ՝ ջրի աղտոտվածության պատճառով: Նման ձկների կանոնավոր օգտագործումը կարող է հանգեցնել օրգանիզմում սնդիկի կուտակման, ինչը հատկապես վտանգավոր է հղիների և երեխաների համար, քանի որ այն կարող է ազդել նյարդային համակարգի զարգացման վրա։ Խորհուրդ է տրվում սահմանափակել խոշոր գիշատիչ ձկների օգտագործումը և նախապատվությունը տալ սնդիկի ցածր պարունակությամբ տեսակներին, ինչպիսիք են ծովատառեխը կամ սաղմոնը: