Քչերը գիտեն, որ այս կանաչին անհրաժեշտ է վահանաձև գեղձի համար և ոչ միայն
Հին ժամանակներից մարդիկ հավատում էին, որ երիտասարդ կանաչ սխտորն ունի հրաշագարոծ հատկություն և նույնիսկ կախարդական ուժ: Այս հյութեղ և անուշաբույր կանաչին օրգանիզմի համար արժեքավոր սննդանյութերի հզոր աղբյուր է: Եվ սա անվիճելի փաստ է։
Կանաչ սխտորը պարունակում է. — վիտամիններ A, B1, B2, PP, C, E, K — կալիում, կալցիում, մագնեզիում, նատրիում, ծծումբ, սելեն, մանգան, պղինձ, ֆոսֆոր, երկաթ, — ֆիտոնսիդներ։
Ընդհանուր առմամբ, կան ավելի քան 100 օգտակար ակտիվ բաղադրիչներ, ներառյալ ալիցինը: Այն գտնվում է բույսերի բջիջների ցիտոպլազմայում։ Հատկանշական է, որ դրա հետ միասին գոյացած ծծմբային միացությունները հակասեպտիկ հատկություն ունեն բոլոր տեսակի ախտածին բակտերիաների, վիրուսների, սնկերի ու մակաբույծների դեմ։ Եվ միևնույն ժամանակ դրանք վնասակար ազդեցություն չեն ունենում աղիքային օգտակար բակտերիաների վրա։ Կանաչ սխտորի մեջ ալիցինի պարունակությունը 2 անգամ ավելի է, քան հասած սխտորում։
Առողջության համար չափազանց կարևոր բնական բաղադրիչների առատությունը՝ հավաքված «մեկ կանաչու մեջ», հիանալի կարգավորում է միջբջջային նյութափոխանակությունը։ Եվ դա օգնում է բարձրացնել բջջային պատերի առաձգականությունը, երիտասարդացնել բջիջները և բարելավել դրանց ֆունկցիոնալությունը: Այնուամենայնիվ, սա դեռ ամենը չէ: Վերջին հետազոտությունները հայտնաբերել են կանաչ սխտորի անսպասելի և եզակի կարողությունը՝ վերականգնելու վահանաձև գեղձի աշխատանքը։
Ընդամենը 2-3 շաբաթվա ընթացքում մի քանի կանաչ ընձյուղներ ստիպում են այս կարևոր օրգանի նորմալ գործելուն: Գիտնականներն այս երեւույթը բացատրում են նրանով, որ կանաչ սխտորը հատկապես հարուստ է C և B վիտամիններով, որոնք վերականգնում են կապի հյուսվածքը և բառացիորեն «վերագործարկում» վահանաձև գեղձը։ Բացի այդ, կանաչ սխտորը, հատկապես գարնանը, հիանալի դետոքսիկացնող միջոց է։