Կոֆեինը զգալի ազդեցություն ունի մարդու օրգանիզմի վրա, և դրա ազդեցությունը կարող է տարբեր լինել՝ դրականից մինչև բացասական, Gazeta.Ru-ին տված հարցազրույցում ասել է սրտաբան Անաստասիա Շչերբակը։

«Շատերը կարծում են, որ կոֆեինի հիմնական աղբյուրը բոլորի սիրելի տաք ըմպելիքն է՝ սուրճը։ Այնուամենայնիվ, սա ամբողջովին ճիշտ չէ: Մեծ քանակությամբ կոֆեին, որը երբեմն գերազանցում է սուրճի մակարդակը, հայտնաբերված է թեյի մեջ (ինչպես սև, այնպես էլ կանաչ), շոկոլադը, կակաոյի հատիկները և նույնիսկ ընկույզը:

«Կոլա պարունակող ըմպելիքները և «էներգետիկ ըմպելիքները», որոնք տարածված են երեխաների և դեռահասների շրջանում, առանձնահատուկ վտանգ են ներկայացնում»,- պարզաբանել է փորձագետը։

Կոֆեինը նաև հայտնի է մտավոր և ֆիզիկական աշխատանքը բարձրացնելու ունակությամբ: Կան ուսումնասիրություններ, որոնք ցույց են տալիս, որ դրա կանոնավոր օգտագործումը կարող է նվազեցնել 2-րդ տիպի շաքարախտի և գիրության զարգացման հավանականությունը:

«Կոֆեինի ազդեցությունը սրտանոթային համակարգի վրա դեռ ուսումնասիրվում է։ Կոֆեինը հանգեցնում է մարսողական համակարգի արյունատար անոթների լույսի նեղացմանը, ինչը դրականորեն է ազդում սննդի քայքայման վրա և մեծացնում է աղիքային պարբերականությունը։ Ապացուցված է, որ կոֆեինը հանգեցնում է սրտի զարկերի, զարկերակի և արյան ճնշման կարճաժամկետ աճի: Կոֆեինը նաև ազդում է երիկամների անոթների վրա՝ պատճառելով դրանց լայնացումը, ունի միզամուղ ազդեցություն, որն օգնում է հեռացնել տոքսինները։ Կոֆեինն ունի նաև այլ դրական ազդեցություններ օրգանիզմի վրա, օրինակ՝ արյան մեջ ազատ ճարպաթթուների մակարդակի բարձրացում, որն օգնում է մեզ ավելորդ քաշի դեմ պայքարում»,- ասել է Շչերբակը։

 

 

Այնուամենայնիվ, չնայած դրական ազդեցություններին, կոֆեինն ունի նաև բացասական կողմեր: Երիկամների ակտիվության բարձրացումը հանգեցնում է կալցիումի արտազատման ավելացմանը, ինչը կարող է բացասաբար ազդել ատամների և մազերի վիճակի վրա:

Մեծահասակների համար կոֆեինի օրական առաջարկվող չափաբաժինը տատանվում է և կազմում է 400 մգ 18-ից 65 տարեկան մարդկանց համար, իսկ մեկ չի գերազանցում 200 մգ: Օրինակ, 30 մլ էսպրեսսոն պարունակում է 60-100 մգ կոֆեին, իսկ թեյի մեկ չափաբաժինը (230 մլ) պարունակում է միջինը 50 մգ: Հղի կանանց համար կոֆեինի օրական օպտիմալ ընդունումը 200 մգ է, մինչդեռ երեխաների համար դոզան պետք է հաշվարկվի անհատապես՝ 2,5-3 մգ-ի հիման վրա մեկ կգ քաշի համար:

«Հարկ է նշել, որ կոֆեինը պատկանում է հոգեակտիվ նյութերի խմբին, որոնք կարող են առաջացնել կախվածություն և նույնիսկ կախվածություն դրա օգտագործումից: Ենթադրվում է, որ կոֆեինի բարձր չափաբաժիններով (օրական ավելի քան 450 մգ) օգտագործումը մեծացնում է սրտանոթային հիվանդությունների վտանգը: Իսկ 250 մգ-ից ավելի կոֆեինի օգտագործումը հանգեցնում է անհանգստության, դյուրագրգռության, անքնության, մարսողության խանգարումների (սրտխառնոց, փսխում), տախիկարդիայի զարգացման»,- պարզաբանել է մասնագետը։

Հաշվի առնելով վերը նշված բոլոր կետերը՝ Շչերբակը խորհուրդ է տվել հիպերտոնիայով, սրտի անբավարարությամբ, սրտի ռիթմի խանգարումներով, գլաուկոմայով և անքնությամբ տառապողներին խուսափել կոֆեին օգտագործելուց։