Յոգուրտը առողջարար արտադրանք է։ Եվ դա իսկապես ճիշտ է, եթե, իհարկե, խոսքը գնում է բնական յոգուրտների մասին, այլ ոչ թե արդյունաբերական արտադրության, որոնք կարելի է գտնել խանութներում։ Դրանց վնասի մասին Газета.Ru-ին պատմել է էնդոկրինոլոգ, սննդաբան, բժշկական գիտությունների թեկնածու Օքսանա Միխալեւան։

Նա նշել է, որ բնական յոգուրտի իդեալական բաղադրությունը ներառում է միայն կաթ և կաթնաթթվային բակտերիաներ։ Եթե ​​ապրանքը կարելի է պահել ընդամենը 3-ից 5 օր, ապա դա բնական յոգուրտ է, որը կարելի է օգտագործել առողջ սննդի մեջ, այդ թվում՝ մեկ տարեկանից երեխաների համար։

«Եթե խոսենք արդյունաբերական արտադրության յոգուրտների վնասի մասին, ապա դա մի կողմից անվտանգ ապրանք է, քանի որ հակառակ դեպքում թույլ չէր տա, որ այն վաճառվի։ Մյուս կողմից, կան որոշ ծուղակներ, որոնք կարող են բացասաբար ազդել առողջության վրա։ Բանն այն է, որ դրանց հաճախ ավելացնում են շաքար, կոնսերվանտներ, ներկանյութեր, կայունացուցիչներ, էմուլգատորներ և այլն։ Իսկ այս դեպքում բավականին դժվար է նման արտադրանքը օգտակար անվանել», – ընդգծել է Միխալևան:

Նա նշել է, որ համարելով, որ յոգուրտն առողջարար մթերք է, մարդիկ հաճախ այն օգտագործում են մեծ քանակությամբ։ Այս ֆոնին գիրություն կարող է զարգանալ, և հաճախ մարդն անգամ չի հասկանում, թե ինչու։ Օրգանիզմում խոլեստերինի մակարդակը կարող է նաև աճել, կարող է զարգանալ լյարդի ճարպային հիվանդություն և կարող են առաջանալ ստամոքս-աղիքային տրակտի հետ կապված խնդիրներ: Բացի այդ, նախատրամադրվածություն կամ ալերգիկ հիվանդություններ ունեցող մարդիկ կարող են ալերգիկ ռեակցիա ունենալ հավելումների նկատմամբ:

«Պետք է զգույշ լինել նաև, երբ յոգուրտն իբր բնական է, բայց համը լավացնելու համար դրան ավելացվել է մեծ քանակությամբ շաքար։ Սա հատկապես վերաբերում է ճարպակալությամբ, շաքարախտ, բարձր խոլեստերին և սրտանոթային հիվանդություններով տառապող մարդկանց։ Պետք է ուշադրություն դարձնել նաև յուղայնության տոկոսին, քանի որ 3,2%-ից ավելի յուղայնությամբ մածունը բավականին արտադրանք մթերք է։ Իսկ եթե դրանից 100 գ խմեք, միեւնույն է, ոչինչ, բայց եթե կես լիտր կամ մեկ լիտր, դա արդեն վնասակար է»,- հավելել է մասնագետը։

Եզրափակելով՝ նա խորհուրդ է տվել միշտ ստուգել յոգուրտի բաղադրիչները։ Լավագույն տարբերակը տանը պատրաստելն է, որն ամենևին էլ դժվար չէ։