5 մթերք, առանց որոնց ոչնչանում են ուղեղի բջիջները

1. Մթերքներ, որոնք ներառում են ածխաջրեր՝ բարձր մանրաթելերով և ցածր գլիկեմիկ ինդեքսով
Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ սա ուղեղի առողջության պահպանման ամենաարդյունավետ տարբերակներից մեկն է։
Նախաճաշին վարսակի ալյուր պատրաստելը կանոն դարձրեք։ Այն մանրաթելի հիանալի աղբյուր է, որն օգնում է դանդաղեցնել ածխաջրերի մարսողությունը և ապահովում է շաքարի աստիճանական արտազատում արյան մեջ: Սա ոչ միայն բարելավում է ուղեղի աշխատանքը, այլև օգնում է ձեր էներգիայի մակարդակը կայուն պահել ողջ օրվա ընթացքում:
Հայտնի է, որ ածխաջրերը տարբեր մեխանիզմներով ազդում են տրամադրության վրա:
2. Ֆերմենտացված մթերքներ
Ֆերմենտացված մթերքները (յոգուրտ, կեֆիր, թթու կաղամբ, գազար, վարունգ, լոլիկ) դրական ազդեցություն են ունենում ոչ միայն աղիների միկրոֆլորայի, այլև ուղեղի բջիջների վիճակի վրա։
Ֆերմենտացման գործընթացը թույլ է տալիս կենդանի բակտերիաներ զարգանալ սննդի մեջ, որոնք հետո կարողանում են շաքարը վերածել ալկոհոլի և թթուների: Այս գործընթացի ընթացքում ձևավորվում են պրոբիոտիկներ: Այս կենդանի միկրոօրգանիզմները նպաստում են աղիքներում առողջ բակտերիաների աճին և կարող են բարձրացնել սերոտոնինի մակարդակը:
Սերոտոնինը նեյրոհաղորդիչ է, որն ազդում է մարդու վարքի բազմաթիվ ասպեկտների վրա՝ տրամադրություն, սթրեսի արձագանք, ախորժակ:
Մարմնի մեջ սերոտոնինի մինչև 90%-ը արտադրվում է աղիքների միկրոբիոմի կողմից (աղիներում առողջ բակտերիաների հավաքում)
3. Յուղոտ ձուկ
Ճարպոտ ձուկը (ծովատառեխ, կապելին, սաղմոն) հարուստ է երկու տեսակի օմեգա-3 ճարպաթթուներով՝ դոկոսահեքսաենով և էիկոզապենտաենով: Այն նպաստում է ուղեղի բջիջների մեմբրանի հեղուկությանը և առանցքային դեր է խաղում ուղեղի աշխատանքի և բջիջների պատշաճ ազդանշանի պահպանման գործում:
Մեծահասակները պետք է օրական ստանան այս համակցված թթուների առնվազն 250-500 մգ: Յուղոտ ձուկ ուտելը հիանալի միջոց է այս ճարպերը ստանալու և ուղեղի առողջությունը բարելավելու համար:
4. հատապտուղներ
Հապալասը, հաղարջը և մոշը հարուստ են անտոցիանով, որոնք ուղղակիորեն ազդում են ուղեղի աշխատանքի վրա։
Դուք կարող եք ուտել թարմ, չոր կամ սառեցված հատապտուղներ: Նրանք ոչ միայն դանդաղեցնում են ուղեղի բջիջների ծերացումը՝ իրենց հակաօքսիդանտների բարձր մակարդակի պատճառով: Հատապտուղները պարունակում են ֆենոլային միացությունների լայն տեսականի, որոնք առանցքային դեր են խաղում օքսիդատիվ սթրեսի դեմ պայքարում՝ բջիջներում վնասակար միացությունների անհավասարակշռություն, որը հանգեցնում է դրանց քայքայման:
5. Ընկույզ և սերմեր
Ընկույզներն ու սերմերը հարուստ են բուսական սպիտակուցներով, առողջ ճարպերով և մանրաթելերով։ Բացի այդ, դրանք պարունակում են տրիպտոֆան՝ ամինաթթու, որը պատասխանատու է սերոտոնինի արտադրության համար, որը կարգավորում է ամբողջ օրգանիզմի աշխատանքը:
Նուշը, գետնանուշը, սոճու ընկույզը, ընկույզը, դդումը, քունջութը և արևածաղկի սերմերը սննդանյութերի հիանալի աղբյուրներ են, որոնք անհրաժեշտ են ուղեղի համար: