Հայտնի է դարձել, թե քաղցկեղի որ տեսակից է պաշտպանում յոգուրտը

image_750x_67ace31577f90

Մասաչուսեթսի գլխավոր հիվանդանոցի գիտնականները պարզել են, որ շաբաթական երկու անգամ յոգուրտի կանոնավոր օգտագործումը նվազեցնում է աղիքային աղիքների միկրոբիոմի փոփոխության պատճառով կոլոռեկտալ քաղցկեղի զարգացման ռիսկը: Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Gut Microbes (GM) ամսագրում:

 

 

Հետազոտության ընթացքում օգտագործվել են 100,000 կին բուժքույրերի և 51,000 տղամարդ բժիշկների առողջության և սննդակարգի տվյալները: Առաջին խումբը հսկվում էր 1976 թվականից, իսկ երկրորդը՝ 1986 թվականից։

Հետազոտողները երկու հետազոտական ​​խմբերում հայտնաբերել են կոլոռեկտալ քաղցկեղի 3079 փաստագրված դեպք: Թիմն ուսումնասիրել է հաստատված ախտորոշմամբ մասնակիցների հյուսվածքների նմուշները՝ չափելով ուռուցքային հյուսվածքում բիֆիդոբակտերիաների ԴՆԹ-ի քանակը: Գիտնականները բացատրել են, որ bifidobacterium proximal colorectal քաղցկեղը ուռուցքի տեսակ է, որը առաջանում է հաստ աղիքի աջ հատվածում:

 

Արդյունքները ցույց են տվել, որ այն մասնակիցները, ովքեր շաբաթական մեկ չափաբաժին յոգուրտ էին օգտագործում, նվազեցրել են քաղցկեղի զարգացման ռիսկը, որոնք դրական են բիֆիդոբակտերիաների համար՝ մի տեսակ բակտերիաներ, որոնք հայտնաբերված են յոգուրտի մեջ: Այնուամենայնիվ, ոչ մի էական կապ չի հայտնաբերվել յոգուրտի երկարատև օգտագործման և կոլոռեկտալ քաղցկեղի ընդհանուր հաճախականության միջև:

Գիտնականները ենթադրել են, որ յոգուրտը կարող է փոխել աղիների միկրոբիոմը, ներառյալ բիֆիդոբակտերիաների աշխատանքը՝ տալով նրանց հակաբորբոքային հատկություններ: