Միրգ, որը բարելավում է ինսուլինի նկատմամբ զգայունությունը
![image_750x_67a6625f4c1a2](https://norlur.am/wp-content/uploads/2025/02/image_750x_67a6625f4c1a2.jpg)
Իլինոյսի տեխնոլոգիական ինստիտուտի գիտնականները պարզել են, որ մանգոյի օգտագործումը բարձրացնում է օրգանիզմի զգայունությունը ինսուլինի նկատմամբ և մեծացնում է գենի ակտիվությունը, որը կարգավորում է օրգանիզմի հակաօքսիդանտ պաշտպանությունը։ Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Nutrients ամսագրում:
Գիտնականները վաղուց գիտեն, որ մանգոն հարուստ է բջջանյութով և այլ կենսաակտիվ նյութերով, որոնք օգնում են նորմալացնել արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը և բարելավել աղիքային ֆլորայի աշխատանքը: Այս միրգը նաև ունի հակաօքսիդանտ հատկություններ, որոնք հակազդում են օքսիդատիվ սթրեսին և դանդաղեցնում բջջային ծերացումը:
Նոր հետազոտության ընթացքում հետազոտական թիմը որոշել է պարզել, թե արդյոք մանգոն կարող է արդյունավետ օգնություն լինել շաքարախտի դեմ պայքարում: Արդյունքները ցույց են տվել, որ այս միրգը օրական երկու անգամ օգտագործելը չորս շաբաթվա ընթացքում հանգեցրել է ինսուլինի մակարդակի նվազմանը: Բացի այդ, մանգոն ուժեղացրել է մասնակիցների հակաօքսիդանտ պաշտպանությունը:
Գիտնականները բացատրել են, որ այն պաթոլոգիան, որի դեպքում մարմնի բջիջները դադարում են պատշաճ կերպով արձագանքել ինսուլին հորմոնին (որը շաքարը արյունից բջիջներ է տեղափոխում), կոչվում է ինսուլինի դիմադրություն: Ինսուլինի՝ մուտքային գլյուկոզայի ծավալը ճիշտ բաշխելու անկարողությունը հանգեցնում է արյան մեջ դրա կուտակմանը, իսկ ավելի ուշ՝ շաքարախտի։
Հետազոտողները ավելացրել են, որ մանգոյի օգտագործումը նաև մեծացրել է գենի արտահայտումը, որը կարգավորում է օրգանիզմի հակաօքսիդանտ պաշտպանությունը՝ բորբոքմանը դիմակայելու ունակությունը: Դա ցածր աստիճանի քրոնիկ բորբոքում է, որը կապված է ինսուլինի դիմադրության և արյան շաքարի մակարդակի վրա բացասական ազդեցության հետ: