Կարո՞ղ եք ամեն օր ուտել․ Պելմենի և վարենիկի անսպասելի օգուտները
Պելմենին և վարենիկին նույն կիսաֆաբրիկատներն են, որոնք խորհուրդ է տրվում ավելի քիչ ուտել։ Բայց կարո՞ղ են դրանք օգտակար լինել, վստահ է էնդոկրինոլոգ Սերգեյ Կրայուշկինը։
Բժշկի խոսքով, պելմենի և վարենիկիի օգտակար հատկությունները ուղղակիորեն կապված են դրանց պատրաստման համար օգտագործվող բաղադրիչների որակի հետ։
Ամենաօգտակարը կլինի տնական արտադրանքը, հատկապես՝ ամբողջական ալյուրից պատրաստվածները։ Խանութից գնված տարբերակները չպետք է պարունակեն բուսական ճարպեր, քիմիական հավելումների առատություն կամ համը ուժեղացուցիչներ:
Լցոնումները նույնպես կարևոր են: Լավ պելմենիներն ու վարենիկին, որոնք հաստատ չեն վնասի ձեր առողջությանը, չպետք է ավելորդ աղ ու շաքար պարունակեն։ Ձեզ անհրաժեշտ են «մաքուր» ապրանքներ՝ բնական միս, թռչնամիս, ձուկ, բանջարեղեն, մրգեր, հատապտուղներ և կաթնաշոռ:
Խմորի և միջուկի համադրությունը կարելի է տարբեր կերպ դիտարկել, նշել է փորձագետը։ Տարբերակներից մեկում ուտեստը կլինի անառողջ և բարձր կալորիականությամբ։ Մյուսում `բավարար, պարզ և առողջ:
Բարձրորակ պելմենին և վարենիկին երկար ժամանակ հագեցնում են քաղցը և ավելի լավ են ներծծվում օրգանիզմի կողմից, քան խմորիչով թխվածները, նշել է «Դոկտոր Պիտեր»-ի զրուցակիցը։
Սերգեյ Կրայուշկինը նաև խորհուրդ է տվել չգերազանցել չափը խմորից պատրաստված ուտեստների դեպքում և չուտել դրանք յուղոտ սոուսների, կարագի, շաքարավազի և օշարակների հետ։