Ոսպն օգտագործվում է որպես կողմնակի ճաշատեսակ կամ ավելացնում են առաջին ճաշատեսակներին (օրինակ՝ ապուրներին)։ Սակայն այս հատիկաընդեղենը ոչ միայն համեղ է, այլեւ առողջարար։ Պարբերաբար ձեր սննդակարգում ոսպով ուտեստներ ավելացնելը կուժեղացնի ձեր իմունային համակարգը, կբարելավի արյան վիճակը, կվերականգնի գեղեցիկ մազերը, երիտասարդ մաշկը և նույնիսկ կպաշտպանի կրծքագեղձի քաղցկեղից:

Օմեգա-3 թթուները և միկրոտարրերը բարենպաստ ազդեցություն են ունենում առողջության վրա, բարձրացնում են իմունիտետը, բարելավում են մազերի և մաշկի վիճակը։

Սպիտակուցը հագեցնում է օրգանիզմը և հեշտությամբ մարսվում։ Ոսպը համարվում է ամենաօգտակար մթերքներից մեկը մարզիկների և ակտիվ կենսակերպ վարող մարդկանց համար։ Այն համարվում է դիետիկ ուտեստ և կարելի է օգտագործել ծոմ պահելու և սննդակարգին հետևելիս։ Ոսպի փոքր չափաբաժինը հագեցնում է օրգանիզմը, սակայն չի նպաստում ավելորդ քաշի ավելացմանը։ Բացի այդ, այն պարունակում է փոքր քանակությամբ ճարպ, ուստի դիետայի ժամանակ ոսպով կերակրատեսակները կարելի է ներառել սննդակարգում։

Բջջանյութը սնուցում է, հագեցնում է մարմինը և հագեցնում քաղցը։

Ոսպը հանքանյութերի և վիտամինների աղբյուր է, որոնք անհրաժեշտ են մարդու ուղեղի օպտիմալ աշխատանքի համար։ B խմբի վիտամինների և մագնեզիումի բարձր պարունակությունը մեծացնում է համակենտրոնացումը, բարելավում է հիշողությունը և արագացնում տեղեկատվության ընկալումը:

Ոսպը պարունակում է ֆոլաթթվի օրական արժեքի 90%-ը։ Այն շատ օգտակար է հղիության ընթացքում կանանց համար, քանի որ արագացնում է պտղի զարգացումը և ամրացնում ինչպես մոր, այնպես էլ երեխայի իմունիտետը։

Ոսպի մեջ մեծ քանակությամբ պարունակվող կալիումը և մագնեզիումը բարենպաստ ազդեցություն ունեն սրտանոթային և նյարդային համակարգերի աշխատանքի վրա։ Նրանք օգնում են նորմալացնել սրտի մկանների աշխատանքը, բարելավել արյան շրջանառությունը, վերացնել նյարդայնությունը և պաշտպանել սրտի կաթվածի և ինսուլտի զարգացումից:

Ոսպը հարուստ է երկաթով, սակայն խորհուրդ է տրվում մատուցել թարմ բանջարեղենի կամ աղցանների հետ, դա կբարելավի միկրոտարրերի կլանումը։ Երկաթը անհրաժեշտ է անեմիայի համար և օգտակար է արյան ձևավորման լավացման համար։

Ոսպը պարունակում է յուրահատուկ բաղադրիչ՝ իզոֆլավոն։ Այն կարևոր է կանանց համար, քանի որ այն կանխում է կրծքագեղձի քաղցկեղի զարգացումը և նաև օգնում է դադարեցնել քաղցկեղի բջիջների և մետաստազների տարածումը, երբ հիվանդությունն արդեն բացահայտված է:

Խստիվ արգելվում է ոսպը հում վիճակում ուտել, քանի որ դա կարող է օրգանիզմի ծանր թունավորման պատճառ դառնալ։ Հում ոսպը պարունակում է ֆազոլունատիտ և ֆազին։ Սրանք վտանգավոր թունավոր տարրեր են: Որպեսզի ոսպով կերակրատեսակները ապահով լինեն, դրանք պետք է եփվեն, թրջվեն կամ այլ կերպ ջերմային մշակվեն։ Բարձր ջերմաստիճանի ազդեցության տակ թունավոր նյութերը չեզոքացվում են։

Խորհուրդ չի տրվում ոսպ օգտագործել, եթե ունեք հոդատապ կամ հակված եք դրա զարգացմանը։ Այն պարունակում է պուրին։ Երբ այս նյութը քայքայվում է, միզաթթուն դուրս է գալիս: Սա կարող է մեծացնել միզանյութի մակարդակը, ինչը կարող է խթանել հոդատապի զարգացումը կամ վատթարացնել հիվանդության ընթացքը:

Ոսպի նույնիսկ փոքր չափաբաժինը բացասաբար կանդրադառնա առողջության վրա, եթե ստամոքսի և աղիքների հետ կապված խնդիրներ ունենաք։