Քաղցկեղը հաստատ սարսափելի չի լինի. ահա թե ինչ մթերք է պետք ավելացնել սննդակարգում

Քաղցկեղի կանխարգելումը ժամանակակից բժշկության առանցքային խնդիրներից է։ Գիտնականներն անխոնջ ուսումնասիրում են տարբեր մթերքներ, որոնք կարող են բարելավող ազդեցություն ունենալ մարդու առողջության վրա։ Դրանց մեջ առանձնահատուկ տեղ է զբաղեցնում ազնվամորին․ հատապտուղ օգտակար նյութերի յուրահատուկ հավաքածուով։

 
 

 

Ազնվամորու հակաքաղցկեղային հատկությունները

 
 

Ազնվամորին հայտնի է ջերմության դեմ պայքարող հատկությամբ, սակայն դրանց օգուտները այսքանով չեն սահմանափակվում: Այս հատապտուղը հարուստ է միացություններով, որոնք ունեն ընդգծված հակաուռուցքային ազդեցություն։

 
 

Առաջին հերթին, ազնվամորին հակաօքսիդանտների պարունակությամբ մրգերի և հատապտուղների շարքում առաջատարներից է։ Այս նյութերը չեզոքացնում են ազատ ռադիկալները, որոնք կարող են հրահրել քաղցկեղի բջիջների զարգացումը։ Բացի այդ, հակաօքսիդանտներն ունեն հակաբորբոքային ազդեցություն, ինչը նույնպես կարևոր է քաղցկեղի կանխարգելման համար։

 

Առանձնահատուկ ուշադրության է արժանի էլլագիկ թթուն, որը ազնվամորու մի մասն է։ Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ այս թթուն կարող է կանխել վնասված բջիջների, այդ թվում՝ քաղցկեղի բջիջների բազմացումը։ Ուռուցքաբան Յուլիա Դիմիտրիադիի խոսքով՝ ազնվամորու քաղվածքները կարող են ոչնչացնել չարորակ բջիջների մինչև 90%-ը։

Բացի այդ, ազնվամորին պարունակում է այլ օգտակար նյութերի հարուստ համալիր՝ B, C, E վիտամիններ, ինչպես նաև հանքանյութեր, ինչպիսիք են կալիումը և երկաթը: Այս բոլոր սննդանյութերն անհրաժեշտ են ընդհանուր առողջությունը պահպանելու և իմունային համակարգի ամրապնդման համար, ինչը մեծ նշանակություն ունի քաղցկեղի կանխարգելման և բուժման գործում:

 

Ինչպես օգտագործել ազնվամորի քաղցկեղը կանխելու համար

Ազնվամորիից առավելագույն օգուտ ստանալու համար մասնագետները խորհուրդ են տալիս այն օգտագործել թարմ վիճակում։ Այնուամենայնիվ, դա միշտ չէ, որ հնարավոր է, հատկապես սեզոնից դուրս: Նման դեպքերում հիանալի այլընտրանք կլինեն տարբեր պատրաստուկներ՝ սառեցված հատապտուղներ, չորացրած ազնվամորի կամ ազնվամորու ջեմ։

Հարկ է նշել, որ ազնվամորու մուրաբա, թեև առողջարար է, սակայն խորհուրդ չի տրվում մեծ քանակությամբ օգտագործել շաքարային դիաբետով հիվանդ մարդկանց՝ ածխաջրերի բարձր պարունակության պատճառով։ Նրանց համար ավելի լավ է նախապատվությունը տալ թարմ կամ սառեցված հատապտուղներին։

Մեկնաբանություններ
Լրահոս
Loading...
End of content.
No more posts to load.