Ստուգեք ձեր սննդակարգը. մթերք, որը ուռուցքներին աճելու էներգիա է տալիս

Նոր հետազոտությունը բացահայտել է սննդակարգի և թոքերի քաղցկեղի միջև կապը՝ ցույց տալով, որ ուռուցքներն ակտիվորեն «սնվում են» շաքարով։ Հետազոտողները պարզել են, որ գլիկոգենը՝ գլյուկոզա պահող մոլեկուլը, առանցքային դեր է խաղում ուռուցքի աճի մեջ։ Որքան շատ է գլիկոգենը քաղցկեղի բջիջներում, այնքան ավելի արագ են դրանք աճում:
Գիտնականները փորձարկում են անցկացրել մկների վրա, որոնք սնվել են «արևմտյան սննդակարգով», որը հարուստ է ճարպերով և ֆրուկտոզայով, որը հայտնաբերված է բարձր ֆրուկտոզայի եգիպտացորենի օշարակում, ինչն էլ հայտնի քաղցրացուցիչ է վերամշակված մթերքների և խմիչքների մեջ: Արդյունքում ուռուցքներն աճել էին։ Այնուամենայնիվ, երբ գլիկոգենի մակարդակը նվազում էր, դրանց աճը դանդաղում էր:
Ինչպես մեջբերում է MedPulse լրատվական պորտալը, հետազոտողները եզրակացրել են, որ տիպիկ արևմտյան սննդակարգը խթանում է գլիկոգենի կուտակումը, իսկ գլիկոգենը կերակրում է քաղցկեղային բջիջներին՝ նպաստելով դրանց ակտիվ բաժանմանը։
Ըստ բ.գ.թ. Ռամոն Սունի, սննդակարգի ազդեցությունը թոքերի քաղցկեղի զարգացման վրա բավականաչափ ուսումնասիրված չէ: Ի տարբերություն լյարդի կամ ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի՝ սննդակարգը հազվադեպ է համարվում ռիսկի գործոն: Այնուամենայնիվ, նոր ապացույցները ցույց են տալիս, որ սննդակարգում շաքարի մակարդակը վերահսկելը կարող է կարևոր դեր խաղալ հիվանդության կանխարգելման և բուժման գործում:
Հետազոտությունը, որը հրապարակվել է Nature Metabolism ամսագրում, ի սկզբանե նախատեսված էր ուսումնասիրելու հազվագյուտ նյարդաբանական խանգարումը, որը կոչվում է Լաֆորայի հիվանդություն: 20 տարվա դիտարկման ընթացքում գիտնականները հայտնաբերել են գլիկոգենի և բջջային պրոցեսների միջև փոխազդեցության անսպասելի մեխանիզմներ, որոնք հանգեցրել են նրանց շաքարի և թոքերի քաղցկեղի միջև կապի բացահայտմանը:
Այս բացահայտումները հույս են ներշնչում հիվանդության դեմ պայքարի նոր ռազմավարությունների մշակման համար, ներառյալ դիետիկ մոտեցումները: