Շաքարային դիաբետը սողոսկում է աննկատ. գիտնականները հայտնաբերել են ևս մեկ մթերք, որը խթանում է հիվանդությունը

image_750x_67fbc641816c9

Քեմբրիջի գիտնականները հիասթափեցնող եզրակացության են եկել. 2-րդ տիպի շաքարախտի վտանգը մեծանում է արտադրանքի շնորհիվ, որը դարձել է մեր ամենօրյա սննդակարգի անբաժանելի մասը:

Ըստ The Lancet-ի՝ կարմիր միսը` տավարի, խոզի, գառան միսը և դրանից պատրաստված մթերքները չափազանց շատ հագեցած ճարպեր են պարունակում: Այս ավելցուկն իր հերթին նվազեցնում է ինսուլինի նկատմամբ զգայունությունը։

Բացի այդ, կենդանական սպիտակուցի մեծ սպառումը մեծացնում է շաքարախտի վտանգը՝ ճյուղավորված շղթայով ամինաթթուների (BCAA) չափից ավելի ընդունման պատճառով: Դրանք ներառում են լեյցին, իզոլեյցին և վալին:

Դիտարկվել է նաև 2-րդ տիպի շաքարախտի զարգացման մեկ այլ մեխանիզմ։ Գիտնականների կարծիքով՝ պատճառը կարող է կապված լինել աղիների միկրոբիոմի հետ։ Աղիքային բակտերիաները նյութափոխանակում են խոլին նյութը և L-carnitine ամինաթթուն, որոնք երկուսն էլ մեծ քանակությամբ առկա են կարմիր մսի մեջ: Գործընթացն ուղեկցվում է տրիմեթիլամին կոչվող միացության արտադրությամբ։ Այս գործընթացի ընթացքում արտադրվում է բնական միացություն տրիմեթիլամին։ Երբ օրգանիզմում դրա մակարդակը բարձրանում է, նյութափոխանակության խանգարումների ավելի մեծ ռիսկ կա։

Հետազոտությունն իրականացվել է Ամերիկայի, Եվրոպայի, Միջերկրական ծովի և Ասիայի 20 երկրների շուրջ 2 միլիոն մարդկանց տվյալների հիման վրա: Կատարված եզրակացությունների հիման վրա փորձարկումները կշարունակվեն։