Առողջ եղունգների, մաշկի և տեսողության համար բժիշկը նշել է մեկ մթերք, բայց չպետք է տարվել դրանով

image_750x_67c5dc69e27cb

Չափավոր օգտագործման դեպքում կարագն օգնում է պահպանել առողջ մաշկը, եղունգները, տեսողությունը և աջակցում է իմունային համակարգին, RT-ին տված հարցազրույցում ասել է SberZdorovye բժշկական ընկերության էնդոկրինոլոգ Դարիա Պրոնինան:

«Կարագը վիտամինների և սննդանյութերի արժեքավոր աղբյուր է։ Այն պարունակում է ճարպային լուծվող A, D, E վիտամիններ, որոնք անհրաժեշտ են ուղեղի աշխատանքի և նյութափոխանակության պահպանման համար, և խոլեստերին, որն անհրաժեշտ է հորմոնների սինթեզի համար։ Չափավոր օգտագործման դեպքում կարագն օգնում է պահպանել առողջ մաշկը, եղունգները, տեսողությունը և պաշտպանել իմունային համակարգը»,- ասում է բժիշկը։

Նրա խոսքով՝ այս մթերքի ամենօրյա պահանջը կախված է մարդու ֆիզիկական ակտիվությունից, տարիքից և առողջական վիճակից։

«Այսպիսով, եթե ձեր արյան մեջ խոլեստերինի բարձր մակարդակ կա, որը կարելի է հայտնաբերել արյան անալիզով, դուք պետք է նվազեցնեք կարագի չափաբաժինը ձեր ամենօրյա սննդակարգում՝ սննդաբանի առաջարկությունների համաձայն: Օգտակար է նաև նրանց համար, ովքեր ավելորդ քաշ ունեն։ Մնացած բոլորի համար օրական կարագի օպտիմալ քանակությունը 10-30 գրամ է կամ մեկից երկու թեյի գդալ»,- ասել է մասնագետը։

Այս մթերքը ճիշտ ընտրելու համար պետք է կենտրոնանալ մի շարք ցուցանիշների վրա, զգուշացրել է նա։

«Այդ թվում՝ բաղադրության մեջ կրեմի առկայությունը, յուղայնությունը՝ ոչ պակաս, քան 82,5%, գույնը՝ միատեսակ բաց դեղին, ուժեղ հոտի բացակայություն։ Արժե խուսափել բուսական ճարպեր պարունակող արտադրանքներից, ինչպիսիք են արմավենու յուղը, հիդրոգենացված յուղերը, էմուլգատորները կամ «սփրեդ» պիտակավորվածներից»,- պարզաբանել է փորձագետը։

Նշվում է, որ կարագի օգտագործումից առավելագույն օգուտ ստանալու համար այն պետք է ավելացնել շիլան, բանջարեղենը կամ քսել հացահատիկի հացի վրա։

«Խորհուրդ չի տրվում օգտագործել այս ձեթը տապակելու համար՝ ծխի ցածր կետի պատճառով. հենց կարագը գերտաքանում է և ծխում, դրա մեջ վնասակար նյութեր են առաջանում։ «Տապակելու համար ավելի լավ է օգտագործել բուսական յուղեր, օրինակ՝ ձիթապտղի կամ արևածաղկի ձեթ»,- ասել է բժիշկը։