Համեմի սերմերի 7 օգտակար հատկությունները. ինչու է այն «ոսկե» համեմունքների ցանկում

image_750x_683b275ee30e1

Համեմի համ ու հոտ սիրողներն այն օգտագործում են աղցանների եւ ճաշատեսակների մեջ՝ չիմանալով, որ այդ խոտաբույսը ունի նաեւ բուժական հատկություն՝ իր մեջ պարունակող եթերայուղի եւ ճարպայուղերի շնորհիվ: Առավել օգտակար է խոտաբույսի սերմը, որն ունի լեղամուղ, հակաթութքային, ցավազրկող, վերքերն ամոքող, մարսողական գեղձերի գործունեությունը խթանող ազդեցություն: Օգտագործվում է լյարդի, լեղապարկի, լեղածորանի հիվանդությունների, թութքի, վերքերի, նյարդային գրգռվածության եւ հիստերիայի բուժման ժամանակ:

– Համեմը ունի մի շարք օգտակար հատկություններ. դրա եթերային յուղերը և բաղադրիչները, այդ թվում՝ դոդեցենալը, պայքարում են սալմոնելայի, աղիքային և միզուղիների վարակների դեմ։

– Հարուստ է հակաօքսիդանտներով (տոկոֆերոլներ, քվերցետին, տերպինեն), այն ամրապնդում է իմունային համակարգը, դանդաղեցնում է բջիջների ծերացումը, ճնշում է ուռուցքի աճը և պաշտպանում է մաշկը ուլտրամանուշակագույն ճառագայթներից և դերմատիտից։

 

 

– Համեմի քսերմերը պահպանում է սրտի առողջությունը՝ իջեցնելով արյան ճնշումը և «վատ» խոլեստերինը։

– Խթանում է ախորժակը և կարգավորում է ստամոքս-աղիքային տրակտը։

– Պաշտպանում է ուղեղը. կանխում է նյարդային բջիջների վնասումը, նվազեցնում է Պարկինսոնի և Ալցհայմերի հիվանդությունների առաջացման ռիսկը։

– Օգնում է վերականգնել ուժերը հոգնածությունից հետո, հանգստացնում է նյարդերը, նվազեցնում է դյուրագրգռությունն ու անհանգստությունը։

– Կա ևս մեկ նրբերանգ։ Համեմը ակտիվացնում է արյան մեջ շաքարի մակարդակը իջեցնող ֆերմենտները, ինչը օգտակար է շաքարախտի կանխարգելման համար։

Համեմը ներառված է վերքերի բուժման քսուքների, խոլերետիկ և ստամոքսային հավաքածուների կազմում։

Ժամանակակից հետազոտությունները իսկապես տպավորիչ են։ Համեմի դարավոր օգտագործումը ստացել է գիտական ​​​​հիմնավորում։