Շաքարավազը բարձրանում է, աղիքները չեն աշխատում. բժիշկն անվանել է բորբոքում առաջացնող մթերք

Դիետոլոգ և գաստրոէնտերոլոգ, բժշկական գիտությունների թեկնածու Ռուստեմ Սադիկովը բացատրել է, թե որ սնունդն ու առողջ սովորությունները կօգնեն բարելավել աղիների աշխատանքը, և ինչը լավագույնս բացառվում է սննդակարգից։
Բժիշկը խորհուրդ է տվել հնարավորինս քիչ ուլտրամշակված սնունդ ուտել՝ աղիների ծանրաբեռնվածությունը նվազեցնելու համար։ «Ֆասթ ֆուդ» խորտիկ ուտելու սովորությունը բացասաբար է անդրադառնում միկրոբիոմի վրա, ինչը կարող է հանգեցնել ոչ միայն մարսողական խնդիրների, այլեւ բորբոքման։ Բացի այդ, նույն արագ սննդի օգտագործումից հետո արյան շաքարի բարձր մակարդակը կարող է հանգեցնել ինսուլինի կտրուկ թռիչքի:
Գաստրոէնտերոլոգը խորհուրդ է տալիս օրը սկսել տաք ջրով դատարկ ստամոքսին. այն օգնում է նրբորեն «արթնացնել» աղեստամոքսային տրակտը։
Բանջարեղենը, մրգերը, հացահատիկները, բնական մածունը, կեֆիրը և թթու կաղամբը կօգնեն բարելավել աղիքային պարբերականությունը և աջակցել օգտակար բակտերիաներին:
Նաև, ըստ բժշկի, ուտելուց հետո ստամոքսում դղրդյունն ու քրքիջը կարող է նշանակել, որ մարսողությունն ակտիվորեն աշխատում է։ Սա կարևոր ազդանշան է՝ այն դեպքը, երբ «մարմնիդ ձայներն ասում են, որ ամեն ինչ կարգին է»։
«Կռկռոցն այն ձայնն է, որը աղիքի մկաններն արձակում են, երբ նրանք մարսում են սնունդը և այն տեղափոխում աղեստամոքսային տրակտով»,- գրում է բժիշկը Telegram-ի իր ալիքում՝ պարզաբանելով, որ դա «բացարձակ նորմալ գործընթաց է»։
Նման ազդանշանները մասնագետի հետ կապվելու առիթ են, եթե դրանք ուղեկցվում են ցավով, փքվածությամբ, աղիների հետ կապված խնդիրներով, զգուշացրեց մասնագետը։