Հայտնի է դարձել, թե որ ընդեղենը կօգնի քաղցկեղի դեմ պայքարում

image_750x_67c0af849ff2f

Գիտնականները շարունակում են ուսումնասիրել սելենի՝ բրազիլական ընկույզում հայտնաբերված հետքի տարրի ազդեցությունը քաղցկեղի կանխարգելման և բուժման վրա: Գիտնականների վերջին հետազոտությունը ցույց է տվել, որ սելենը կարող է դանդաղեցնել ուռուցքի աճը և բարձրացնել քիմիաթերապիայի արդյունավետությունը՝ դարձնելով այն պոտենցիալ դաշնակից քաղցկեղի դեմ պայքարում: Այս մասին հայտնում է The Conversation պորտալը։

Սելենը հզոր հակաօքսիդանտ է, որը պաշտպանում է բջիջները վնասից, աջակցում է իմունային համակարգին և մասնակցում է ԴՆԹ-ի վերականգնմանը: Դրա պակասը կարող է թուլացնել օրգանիզմը եւ մեծացնել մի շարք հիվանդությունների, այդ թվում՝ քաղցկեղի առաջացման վտանգը։

Բրազիլական ընկույզը սելենի ամենահարուստ բնական աղբյուրներից մեկն է: Օրական ընդամենը մեկ կամ երկու կտոր կարող է ծածկել օրգանիզմի ամենօրյա պահանջը այս տարրի նկատմամբ՝ կանխելով անբավարարությունը և ամրապնդելով իմունային համակարգը:

Նախկինում ենթադրվում էր, որ սելենը կարող է կանխել ուռուցքների զարգացումը, սակայն կլինիկական հետազոտությունների արդյունքները հակասական են: Օրինակ, SELECT մեծ ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ սելենի ընդունումը չի նվազեցնում շագանակագեղձի քաղցկեղի առաջացման վտանգը և, սկզբից, սելենի բարձր մակարդակ ունեցող տղամարդկանց մոտ, իրականում մեծացնում է ռիսկը:

Միևնույն ժամանակ, սելենի այլ ձևերի վերաբերյալ հետազոտությունները, ինչպիսիք են մեթիլսելենաթթուն (MSA) և սելենո-L-մեթիոնինը (SLM), խոստումնալից արդյունքներ են ցույց տվել: Գիտնականները պարզել են, որ այս միացությունները կարող են դանդաղեցնել երիկամների ուռուցքների աճը և նույնիսկ բարձրացնել քիմիաթերապիայի արդյունավետությունը։ Կլինիկական փորձարկումների ընթացքում սելենը աքսինիբի դեղամիջոցի հետ համատեղելը օգնեց փոքրացնել ուռուցքները հիվանդների կեսի մոտ՝ երկարացնելով նրանց կյանքը միջինը 20 ամսով:

Չնայած իր հնարավոր առավելություններին, սելենն ունի նեղ թերապևտիկ պատուհան՝ ավելորդ սելենը կարող է թունավոր լինել: Հավելանյութերի չափից ավելի օգտագործումը կարող է հանգեցնել սելենոզի, որն ուղեկցվում է եղունգների փխրունությամբ, դյուրագրգռությամբ և նույնիսկ ներքին օրգանների վնասմամբ։

Ահա թե ինչու գիտնականները խորհուրդ են տալիս սելենը ստանալ բնական աղբյուրներից, ինչպիսիք են բրազիլական ընկույզը, ծովամթերքը, ձուն և ամբողջական ձավարեղենը: Այս միկրոտարրերի չափավոր օգտագործումը կարող է կարևոր քայլ լինել առողջության պահպանման և քաղցկեղի առաջացման ռիսկի նվազեցման համար: