Ցյուրիխի համալսարանական հիվանդանոցի գիտնականները պարզել են, որ սուրճն օգնում է պահպանել ճանաչողական ունակությունները նախասրտերի ֆիբրիլյացիայով մոտ: Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Ամերիկյան սրտի ասոցիացիայի (JAHA) ամսագրում:
Atrial fibrillation-ը սրտի ռիթմի ամենատարածված խանգարումն է, որը ազդում է ավելի քան հինգ միլիոն մարդու վրա Միացյալ Նահանգներում: Այս առիթմիայի ախտորոշման և բուժման 2023 թվականի նոր ուղեցույցներում Ամերիկյան Սրտի Ասոցիացիան ասում է, որ կոֆեինից խուսափելը չի օգնում կանխարգելել սրտի աննորմալ ռիթմը նախասրտերի ֆիբրիլյացիայով հիվանդների մոտ, թեև կոֆեինը կարող է վատթարացնել հիվանդության ախտանիշները որոշ հիվանդների մոտ:
Հետազոտության առաջատար հեղինակ և Ցյուրիխի համալսարանական հիվանդանոցի դոցենտ Մասսիմո Բարբագալոն նշել է, որ նախասրտերի ֆիբրիլյացիան կապված է դեմենցիայի ռիսկի բարձրացման հետ: Սուրճը կարող է փոխհատուցող ազդեցություն ունենալ՝ բարելավելով ճանաչողական աշխատանքը:
Նախասրտերի ֆիբրիլյացիա ախտորոշված ավելի քան 2400 մարդկանց շրջանում անցկացված հետազոտությունը ցույց է տվել, որ սուրճ խմելը կապված է ճանաչողական թեստերի ավելի լավ արդյունքների հետ: Մասնակիցները, ովքեր ավելի շատ սուրճ են խմել, ավելի լավ արդյունքներ են ցույց տվել մշակման արագության, ձեռք-աչքի համակարգման և ուշադրության: Ամենաշատ սուրճ խմած կամավորների ճանաչողական տարիքը 6,7 տարով փոքր է եղել, քան ամենաքիչ խմողները։
Բացի այդ, նրանք, ովքեր օրական հինգ բաժակ սուրճ էին խմում, 20%-ով ավելի ցածր էին բորբոքման մակարդակը մարմնում, քան նրանք, ովքեր մեկ բաժակից քիչ էին խմում:
Այս արդյունքները նոր հեռանկարներ են բացում սուրճի օգտագործման վերաբերյալ՝ որպես նախասրտերի ֆիբրիլացիա ունեցող մարդկանց ճանաչողական ֆունկցիան աջակցելու միջոց, չնայած ավանդական համոզմունքին, որ այն վնասակար է սրտանոթային համակարգի համար: