Բժիշկները խորհուրդ են տալիս գիշերը պիստակ ուտել. ահա թե ում կփրկի այն
Փենսիլվանիայի պետական համալսարանի հետազոտողների կողմից անցկացված ուսումնասիրության համաձայն՝ քնելուց առաջ պիստակի մեկ բաժինը շաքարախտի կանխարգելման փոքր, բայց արդյունավետ քայլ է։
Ինչպես նշվում է «Current Developments in Nutrition» ամսագրում, փորձին մասնակցել են նախադիաբետով 50 կամավորներ։ 12 շաբաթվա ընթացքում նրանք հերթով ուտում էին կամ ածխաջրային խորտիկ (15-30 գ), կամ քնելուց առաջ 57 գ պիստակ։
Յուրաքանչյուր փուլից հետո հետազոտողները վերլուծել են մասնակիցների աղիքային միկրոբիոմի կազմը։
Որո՞նք են պիստակների օգտակար հատկությունները։
Պարզվում է, որ պիստակը խթանում է «լավ» մանրէների աճը, ինչպիսիք են Roseburia-ն և Lachnospiraceae ընտանիքի անդամները։
Այս միկրոօրգանիզմները արտադրում են բուտիրատ՝ կարճ շղթայով ճարպաթթու, որը սնուցում է աղիքային բջիջները, պահպանում դրա պաշտպանիչ պատնեշը և նվազեցնում բորբոքումը։
Միևնույն ժամանակ, նվազել է նյութափոխանակության հետ կապված անբարենպաստ ազդեցությունների հետ կապված մանրէների քանակը, այդ թվում՝ Blautia hydrogenotrophica-ն, որը արտադրում է երիկամների և սրտի համար վնասակար միացություններ։
Ապացուցված է, որ ընկույզը նյութափոխանակությունը կարգավորող գործիք է։ Պիստակի օգտագործումը սովորություն դարձնելը կարող է դանդաղեցնել 2-րդ տիպի շաքարախտի զարգացումը։
Ինչի՞ մասին են զգուշացնում բժիշկները։
Պիստակի օպտիմալ չափաբաժինը մոտ 50-60 գ է (համոզվեք, որ ընտրեք անաղ)։
Իդեալականում ընկույզը պետք է համակցվի հավասարակշռված սննդակարգի այլ տարրերի՝ մանրաթելերի, բանջարեղենի կամ սպիտակուցի հետ։
