Էնդոկրինոլոգը պատմել է, թե ում է վտանգավոր եգիպտացորեն ուտել

image_750x_67a7aa3fade25

Եգիպտացորենն իր վառ դեղին գույնը ստանում է կարոտինոիդներից՝ բնական հակաօքսիդանտներից։ Այն նաև հարուստ է տարբեր վիտամիններով, հանքանյութերով և միկրոէլեմենտներով։ Եգիպտացորենի հատիկները պարունակում են հատկապես շատ նյութեր, որոնք անհրաժեշտ են օրգանիզմին հուլիսի վերջին և օգոստոսի սկզբին՝ նոր բերքի բերքահավաքի ժամանակ։

Այնուամենայնիվ, եգիպտացորենը պարունակում է նաև սնձան, օսլա և մեծ քանակությամբ շաքար։ Հենց այս նյութերն են ստիպում որոշակի հիվանդություններ ունեցող մարդկանց այն դնել «սև ցուցակում»։

«Եգիպտացորենը բացարձակապես հակացուցված է ցանկացած տեսակի դիաբետով հիվանդներին, քանի որ այն շատ արագ բարձրացնում է արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակը։ Այս մթերքը հակացուցված է նաև աղեստամոքսային տրակտի հիվանդությունների սրացում ունեցող մարդկանց, քանի որ այն պարունակում է կոպիտ մանրաթել և գրգռում է լորձաթաղանթը։ Սա հատկապես վերաբերում է լեղապարկի և լյարդի ֆունկցիայի խանգարումներ ունեցող մարդկանց, քանի որ եգիպտացորենը լեղապարկի կծկում է հրահրում»,- զգուշացնում է էնդոկրինոլոգ և սննդաբան Ելենա Եվդոկիմովան։

Ռիսկի խումբը ներառում է նաև ավելորդ քաշ ունեցող և գիրություն ունեցող մարդիկ: Այս դեպքում արագ ածխաջրերը, որոնք առատ են եգիպտացորենի մեջ, կարող են հանգեցնել առանց այն էլ կրիտիկական մեծ մարմնի քաշի ավելացման։

Նրանք, ովքեր ունեն թվարկված հիվանդություններից գոնե մեկը, պետք է զգույշ լինեն եգիպտացորենը ոչ միայն ամռանը, այլեւ տարվա այլ եղանակներին օգտագործելիս։ Բանն այն է, որ պահածոյացված եգիպտացորենը, որը կարելի է գնել խանութներից ամբողջ տարին, ոչ պակաս անցանկալի հատկություններ ունի։ Դրանք ավելի են սրվում բանկաներին որպես կոնսերվանտ ավելացված շաքարի ավելցուկից: