Գիտնականները բացատրել են, թե ինչու է այդքան կարևոր օրական մեկ բաժակ կաթ խմելը

image_750x_67aa2988bd75e

Մոտ 17 տարի մասնագետներն ապացուցում են, որ օրական մեկ բաժակ կաթը կարող է մարդուն պաշտպանել վտանգավոր հիվանդությունից։ Եվ դա նրանց հաջողվել է։

Օքսֆորդի համալսարանի մի խումբ գիտնականներ վերլուծել են 540 հազար կանանց ամենօրյա սննդակարգը։ Յուրաքանչյուր մասնակցի սննդակարգը բաղկացած էր 97 սովորական մթերքներից և խմիչքներից: Այնուհետև երկարաժամկետ, համապարփակ ուսումնասիրության ընթացքում գնահատվել են յուրաքանչյուր ապրանքի առողջական ազդեցությունը:

Պարզվում է, որ օրական մեկ բաժակ կաթը նվազեցնում է աղիների քաղցկեղի առաջացման հավանականությունը 17%-ով։ Սա հասկացվում էր հետևյալ կերպ. կանայք, ովքեր չէին հրաժարվում այդ արտադրանքից, ավելի քիչ էին հակված քաղցկեղի, քան նրանք, ովքեր ընդհանրապես կաթ չէին խմում:

Կաթի այս ազդեցությունը կապված էր նրա բարձր կալցիումի հետ: Մեկ բաժակը պարունակում է 300 մգ տարր: Հանքանյութը կապվում է հաստ աղիքի մաղձի և ազատ ճարպաթթուների հետ՝ դրանով իսկ կանխելով կոլոռեկտալ քաղցկեղի զարգացումը:

Կաթ խմելը կարևոր է բոլորի համար՝ անկախ սեռից և տարիքից։ Իսկ եթե կա լակտոզայի անհանդուրժողականություն: Բարեբախտաբար, կալցիումի այլընտրանքային աղբյուրները, ինչպիսիք են սոյայի կաթը, ձուկը և կանաչիները նույնքան լավ են պաշտպանում աղիքները, ասվում է Nature Communications ամսագրում: