Հավի լյարդը կարելի է համարել ցածր կալորիականությամբ մթերք՝ 100 գ պարունակում է մոտավորապես 170 կկալ։ Ապրանքը հարուստ է վիտամիններով, միկրոէլեմենտներով և սննդանյութերով, ինչպիսիք են ֆոլաթթուները, քոլինը և բիոտինը, սպիտակուցը և երկաթը: Նրանք աջակցում են մարմնի բոլոր համակարգերի բնականոն գործունեությանը: Հատկանշական է, որ 100 գ հավի լյարդը պարունակում է վիտամին B12-ի օրական 5 նորմա և վիտամին B2-ի օրական նորմա։

 

Հավի լյարդը անփոխարինելի արտադրանք է սթրեսի և քրոնիկական հոգնածության համար: Նրա բաղադրության մեջ պարունակվող վիտամինները, հանքանյութերը և կենսաբանորեն ակտիվ նյութերը օգնում են վերականգնել ուժը և արագորեն համալրել էներգիան։

Մթերքները օգտակար են նաև սրտանոթային և շրջանառու համակարգերի համար. հեպարինը նորմալացնում է արյան մակարդումը` նվազեցնելով սրտի հիվանդությունների առաջացման վտանգը: Սելենը, որը հարուստ է հավի լյարդով, օգնում է կանխել սրտի կաթվածի և ինսուլտի զարգացումը, ինչպես նաև նվազեցնում է «վատ» խոլեստերինի բարձր մակարդակը։ Տարեցները նույնպես պետք է ներառեն այս առողջարար արտադրանքը իրենց սննդակարգում. այնպիսի նյութ, ինչպիսին է խոլինը, բարելավում է ուղեղի աշխատանքը և հիշողությունը, հետևաբար նվազեցնում է տարիքային դեմենցիայի ռիսկը:

 

Ճիշտ եփելու դեպքում հավի լյարդն օգնում է ավելորդ քաշի դեմ պայքարում։ Եթե ​​ճաշի կամ ընթրիքի ժամանակ այն պարբերաբար օգտագործում եք բանջարեղենային կողմնակի ուտեստների հետ, կարող եք նկատելի քաշի կորստի հասնել: Գլխավորը լյարդը նվազագույն յուղով եփելն է, իսկ ավելի լավ է եռացնել կամ շոգեխաշել։

Հավի լյարդը բնության իսկական նվերն է մեր առողջության համար։ Բայց ի՞նչ կլինի, եթե այն ամեն օր ուտեք: Այս դեպքում կարող է լինել վիտամինների ավելցուկ՝ դա արտադրանքը թունավոր կդարձնի օրգանիզմի համար, ուստի կարևոր է գտնել միջին հիմք: Դիետոլոգները խորհուրդ են տալիս շաբաթական ոչ ավելի, քան 300 գ հավի լյարդ օգտագործել, այս դեպքում դուք կարող եք առավելագույն օգուտ ստանալ:

 

Չնայած իր բազմաթիվ օգտակար հատկություններին, հավի լյարդը կարող է վնասակար լինել առողջության համար։ Սպիտակուցի բարձր պարունակության պատճառով այս ենթամթերքը հակացուցված է երիկամների քրոնիկ հիվանդություն ունեցող մարդկանց։ Դուք չպետք է այն ներառեք ձեր սննդակարգում քրոնիկական հիվանդությունների սրման ժամանակ, ինչպիսիք են պանկրեատիտը, ստամոքսի խոցը և գաստրիտը: Հավի լյարդը կարող է լուրջ թունավորումներ առաջացնել, ուստի կարևոր է ուշադիր հետևել արտադրանքի պիտանելիության ժամկետին: