Բժիշկը տեսողության սրությունը պահպանելու բանջարեղեն է անվանել

Ակնաբույժ Նիլ Լեյրդն ասել է, որ հակառակ տարածված կարծիքի, սուր տեսողությունը պահպանելու համար լավագույն բանջարեղենը գազարը չէ, այլ կաղամբը: Այս մասին նա պատմել է Surrey Live-ին։
Լեյրդը խորհուրդ է տվել ավելի շատ սև կաղամբ ուտել (cavolo nero), քանի որ այն տեսողությունը պահպանելու լավագույն կերակուրն է: Նա բացատրել է, որ այս բանջարեղենը հարուստ է լյուտեինով, զեաքսանտինով և բետա-կարոտինով. այս նյութերը նվազեցնում են կապույտ լույսի բացասական ազդեցությունը աչքերի վրա և պաշտպանում դրանք տարիքային փոփոխություններից:
Ավելին, ըստ բժշկի, այս կաղամբի կանոնավոր օգտագործումը կարող է դանդաղեցնել կատարակտի և աչքի այլ հիվանդությունների զարգացումը։
Լեյրդի խոսքով՝ այս բանջարեղենը պետք է համադրել առողջարար ճարպերով հարուստ մթերքների՝ ձիթապտղի յուղի, ավոկադոյի ու ընկույզների հետ։ «Լյուտեինը և զեաքսանտինը ճարպային լուծվող են, ուստի դրանք լավագույնս ներծծվում են, երբ այն ուտել փոքր քանակությամբ ճարպի հետ»,- նշել է մասնագետը։