Ո՞ւմ կարող է վնասել ազնվամորին և դրա մուրաբան. թերապևտը պատասխանել է

Ազնվամորին ամենաօգտակար ամառային հատապտուղներից է։ Այս մրգերը խորհուրդ են տալիս օգտագործել բոլոր նրանց, ովքեր հակացուցումներ չունեն։ Բայց ո՞ւմ է պետք դրանք զգուշությամբ ուտել:
Ինչպես պարզաբանել է ընդհանուր պրակտիկանտ և էնդոկրինոլոգ Ելենա Կիսելևան, ազնվամորին պարունակում է 11% շաքար, ուստի չափից շատ ուտելու դեպքում արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակը կարող է կտրուկ բարձրանալ։
«Իզվեստիա» հրատարակությանը տված հարցազրույցում բժիշկը պարզաբանել է, որ այս հատապտուղի 100 գ պարունակում է մոտավորապես 1,6 թեյի գդալ շաքար։ Մարդիկ, ովքեր գեր են կամ ունեն նախադիաբետ, պետք է ուշադիր հետևեն իրենց ուտած մրգերի քանակին:
Ազնվամորին հակացուցված է նաև նրանց, ովքեր ալերգիկ են դրա նկատմամբ։ Բացի այդ, այս հատապտուղը պետք է զգուշությամբ օգտագործել հոդատապի, արյան մակարդման հետ կապված խնդիրների, արյունը նոսրացնող միջոցներ ընդունելիս, «ասպիրին» բրոնխիալ ասթմայի և միզաքարային հիվանդությունների դեպքում։
Ազնվամորին պարունակում է բազմաթիվ վիտամիններ, ներառյալ PP և B խումբ: Այս հատապտուղը բարձրացնում է մաշկի առաձգականությունը, բարելավում է դեմքի գույնը, վերականգնում և ամրացնում է մազերը և դանդաղեցնում ծերացման գործընթացը, ավելացրել է Ելենա Կիսելևան:
Ազնվամորին անփոխարինելի միջոց է իմունիտետի համար, հատկապես երեխաների համար։ Հատապտուղը ջերմիջեցնող և հակաթրոմբոտիկ հատկություն ունի։ Պտուղները խորհուրդ են տրվում երկաթի դեֆիցիտի, այտուցի համախտանիշի և աշխատունակությունը բարելավելու համար, ընդգծեց բժիշկը։