Պրյանիկը հնագույն ժամանակներից հայտնի ուտեստ է: Ռոսպոտրեբնադզորը բացատրել է, թե ինչու են դրանք օգտակար և ինչպես ընտրել դրանք:
Դասական ռուսական պրյանիկի պատրաստման համար օգտագործվում է տարեկանի ալյուր, ոչ թե ցորենի ալյուր։ Այսօր խանութներում կարելի է տեսնել տարբեր «հիմքերով» ապրանքներ։ Այնուամենայնիվ, տարեկանի պրյանիկն ավելի առողջարար կլինի, քանի որ բարդ ածխաջրերը բարելավում են ստամոքս-աղիքային տրակտի աշխատանքը։
Լավ պրյանիկը պետք է զերծ լինի արհեստական գույներից և համերից: Հատկապես կարևոր է բնական բաղադրիչների առկայությունը. եթե ապրանքը պարունակում է անանուխ, ապա բաղադրության մեջ պետք է նշվի անանուխ, այլ ոչ թե մենթոլի հավելումներ։ Նույնը վերաբերում է մեղրով կպրյանիկին և հացաբուլկեղենի այլ տեսակներին։
Այնուամենայնիվ, մասնագետները զգուշացնում են, որ ցանկացած պրյանիկ բարձր կալորիականությամբ մթերք է, և չկա այդ նրբության դիետիկ տարբերակները։ Մարդիկ, ովքեր հակված են ավելորդ քաշի կամ նրանց մոտ գիրություն է ախտորոշվել, ստիպված կլինեն իրենց սննդակարգից բացառել քաղցրավենիքը:
Պրյանիկի ընտրության ժամանակ Ռոսպոտրեբնադզորի մասնագետները կոչ են արել մարդկանց ուշադրություն դարձնել արտադրանքի փաթեթավորման, ձևի և հյուսվածքի ամբողջականությանը: Ապրանքների գույնը տատանվում է և կարող է տատանվել կրեմից մինչև մուգ շագանակագույն՝ կախված կազմից: Հիմնական բանը այն է, որ երանգը միատեսակ է: