Ամերիկացի հետազոտողները վերլուծել են ավելի քան 25000 նմուշ 14 նախորդ հետազոտություններից՝ պարզելու, թե մարդկանց սննդակարգում ինչ գործոններ են կապված գլխի և պարանոցի տարբեր ուռուցքների հետ:

Արդյունքները ցույց են տվել, որ օրական չորս բաժակից ավելի կոֆեին պարունակող սուրճ խմելը կարող է 17 տոկոսով նվազեցնել գլխի կամ պարանոցի քաղցկեղի զարգացման հավանականությունը:

Նրանց համար, ովքեր նախընտրում են թեյ կամ առանց կոֆեի տարբերակը, կա նաև հուսադրող նորություն։ Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ բերանի խոռոչ ընդունված նյութերը կարող են առաջացնել մուտացիաներ, որոնք նպաստում են ուռուցքների առաջացմանը դեպի ստամոքս և թոքեր: Ծխախոտի արտադրանքի օգտագործումը տասնապատիկ ավելացնում է գլխի և պարանոցի թիթեղաբջջային քաղցկեղի առաջացման վտանգը, իսկ ռիսկը մեծանում է նաև ալկոհոլի օգտագործման ավելացման հետ:

Մյուս կողմից, հայտնի ըմպելիքները, ինչպիսիք են թեյն ու սուրճը, պարունակում են հզոր հակաուռուցքային և հակաբորբոքային բաղադրիչներ, որոնք կարող են պաշտպանել սպառողներին քաղցկեղածին նյութերի ազդեցությունից:

Նախորդ հետազոտությունները տվել են տարբեր արդյունքներ, որոնցից ոմանք ցույց են տվել սուրճի պաշտպանիչ ազդեցությունը չափավոր և բարձր սպառման դեպքում, մինչդեռ մյուսները էական ազդեցություն չեն հայտնաբերել բերանի և կոկորդի քաղցկեղի կանխարգելման վրա: Նմանապես, որոշ ուսումնասիրություններ նաև կապում են թեյի օգտագործումը գլխի և պարանոցի քաղցկեղի ռիսկի նվազեցման հետ, բայց ոչ բոլորը:

Օգտագործելով թարմացված տվյալների հավաքածու՝ ավելի մեծ թվով դեպքերով և վերահսկումներով, հետազոտողները փորձել են հաստատել սուրճի և թեյի օգտագործման և համապատասխան հյուսվածքներում քաղցկեղի զարգացման միջև կապը:

Մասնավորապես, նրանք, ովքեր օրական չորս կամ ավելի բաժակ կոֆեին պարունակող սուրճ էին խմում, բերանի խոռոչի քաղցկեղի զարգացման ռիսկը 30 տոկոսով և կոկորդի քաղցկեղի 22 տոկոսով ցածր էր: 3-4 բաժակ սուրճ խմելը նվազեցնում է կոկորդի ստորին հատվածի քաղցկեղի առաջացման հավանականությունը մոտ 40 տոկոսով:

Սուրճը պարտադիր չէ, որ կոֆեին պարունակի, որպեսզի օգուտներ բերի. առանց կոֆեինի տարբերակը կապված է բերանի խոռոչի քաղցկեղի դեպքերի 25 տոկոսով կրճատման հետ: Թեյը կապված է կոկորդի ստորին հատվածի քաղցկեղի ռիսկի գրեթե 30 տոկոսով կրճատման հետ, թեև երկրորդ կամ երրորդ բաժակ թեյի օգտագործումը կարող է մեծացնել կոկորդի քաղցկեղի առաջացման վտանգը 38 տոկոսով:

Դեռ պարզ չէ, թե ինչու է այս փոփոխությունը տեղի ունենում: Նախկին ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ ըմպելիքի ջերմաստիճանը կարող է կարևոր դեր խաղալ քաղցկեղային փոփոխությունների առաջացման գործում՝ ավելի բարդացնելով տաք ըմպելիքների և առողջության միջև կապը:

Մինչ գլխի և պարանոցի քաղցկեղի դեպքերը նվազում են հարուստ երկրներում՝ շնորհիվ մարդու պապիլոմավիրուսի դեմ պատվաստումների, հիվանդությունը շարունակում է լուրջ խնդիր մնալ առողջապահական խնամքի սահմանափակ հասանելիություն ունեցող երկրներում:

Տարեկան ախտորոշվում է գլխի և պարանոցի քաղցկեղի շուրջ 900 հազար դեպք, և դրանց գրեթե կեսը մահացու ելքով է։ Փրկվածներից շատերը բախվում են լուրջ դեֆորմացիաների, որոնք դժվարացնում են հաղորդակցությունը և ուտելը:

«Չնայած նախկինում եղել են հետազոտություններ՝ կապված սուրճի և թեյի օգտագործման և քաղցկեղի նվազեցման ռիսկի միջև, այս ուսումնասիրությունը ցույց է տվել տարբեր ազդեցություններ գլխի և պարանոցի քաղցկեղի տարբեր տեսակների վրա: Մասնավորապես, նկատվել է, որ նույնիսկ առանց կոֆեինի սուրճը կարող է որոշակի օգտակար ազդեցություն ունենալ», – ասում է համաճարակաբան Էմի Լին Յուտայի ​​համալսարանից: