Ձիթապտղի մեջ պարունակվող վիտամինների, հանքանյութերի և այլ արժեքավոր տարրերի բազմազանության շնորհիվ (որոնք հիմնականում պահպանվում են մրգի մշակման տարբեր մեթոդներով) այս մթերքը համարվում է շատ օգտակար մարդու օրգանիզմի համար։
Այն դիետիկ է, ուստի չափավոր քանակությամբ այն կարելի է ներառել ճաշացանկում նույնիսկ նրանց համար, ովքեր ուշադիր հետեւում են իրենց քաշին։ Ձիթապտղի մեջ պարունակվող բջջանյութը օգտակար է աղեստամոքսային տրակտի աշխատանքի համար, իսկ առողջ ճարպերը բարենպաստ են ազդում սրտանոթային համակարգի վիճակի վրա։
Ենթադրվում է նաև, որ ձիթապտղի մեջ պարունակվող նյութերն օգնում են օրգանիզմից հեռացնել տոքսինները, բարենպաստ ազդեցություն են ունենում նյարդային համակարգի վրա (առաջին հերթին դրանցում պարունակվող B վիտամինների շնորհիվ), ամրացնում են իմունային համակարգը և ունեն այլ օգտակար հատկություններ։
Իհարկե, նրանց համար, ովքեր ունեն ալերգիա (ոչ հաճախ, բայց ամեն ինչ կարող է պատահել): Եթե ունեք երիկամների քարեր և խոլելիտիաս, գաստրիտ, պանկրեատիտ, ցիստիտ, բարձր թթվայնություն, ստամոքսի խոց, ապա չպետք է ձիթապտուղ ուտել: