Հյութի հաճախակի օգտագործումը կարող է վնասակար լինել առողջության համար․ գիտեի՞ք

Հյութերի, հատկապես մրգային հյութերի հաճախակի օգտագործումը կարող է բացասական ազդեցություն ունենալ առողջության վրա: Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ հյութերը պարունակում են մեծ քանակությամբ շաքար, որը կարող է նպաստել մի շարք խնդիրների, ներառյալ գիրության, շաքարախտի և սրտի հիվանդությունների ռիսկի բարձրացմանը:
Շաքարավազի բարձր պարունակություն. Մրգային հյութերը, նույնիսկ 100% բնական, պարունակում են շատ շաքար, ինչը նրանց կալորիաներով համեմատելի է գազավորված ըմպելիքների հետ: Օրինակ, 240 մլ հյութը կարող է պարունակել մոտ 30 գրամ շաքար, որը համարժեք է գրեթե ութ թեյի գդալի:
Բջջանյութի պակաս. հյութը հեռացնում է մանրաթելի մեծ մասը, ինչը կարևոր է ճիշտ մարսողության և առողջ աղիքներ պահպանելու համար: Բջջանյութը օգնում է վերահսկել արյան շաքարի մակարդակը և խթանում է հագեցվածության զգացումը, ինչը նվազեցնում է չափից շատ ուտելու վտանգը:
Ատամների կարիեսի և այլ հիվանդությունների վտանգ. Հյութի օգտագործումը կապված է ատամների կարիեսի առաջացման ռիսկի հետ, հատկապես երեխաների մոտ: Հյութերի շաքարը կերակրում է վնասակար բակտերիաներին, որոնք կարող են հանգեցնել ատամնաբուժական խնդիրների և այլ հիվանդությունների։
Նյութափոխանակության խնդիրներ. հյութի հաճախակի օգտագործումը կարող է խաթարել աղիների միկրոբիոտայի հավասարակշռությունը, որն իր հերթին կարող է հանգեցնել բորբոքման և նյութափոխանակության այլ խնդիրների: Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ հյութերի մեջ շաքարի բարձր պարունակությունը կարող է նպաստել պաթոգեն բակտերիաների աճին, ինչը բացասական ազդեցություն է ունենում առողջության վրա: