Հայտնի է դարձել, թե որ մթերքներն են օգնում իջեցնել խոլեստերինը․ դրանց թվում է նույնիսկ շոկոլադը

Բարձր խոլեստերինն արդեն խնդիր է։ Խոլեստերինը մի կողմից կարևոր է բջջային թաղանթների ձևավորման և հորմոնների սինթեզի համար։ Բայց հենց որ դրա մակարդակը գերազանցում է թույլատրելի նշագիծը, արյունատար անոթների խցանում է առաջանում։
«Վատ» խոլեստերինի դեմ պայքարում գլխավոր օգնականը կլինի ճիշտ սննդակարգը։ Սննդաբան Սաննի Պատելը The Mirror-ի հետ կիսվել է մթերքների ցանկով, որոնց վրա կարող եք վստահել:
Այսպիսով, մասնագետն առաջարկել է սննդակարգում լուծվող բջջանյութ ավելացնել հացահատիկային արտադրանքի տեսքով։ Գարին, քինոան, շագանակագույն բրինձը և ամբողջական հացահատիկի հացը պարունակում են մեծ քանակությամբ սննդային մանրաթելեր և տարրեր, որոնք բարելավում են սրտանոթային համակարգի աշխատանքը: Բջջանյութը կա նաև բանջարեղենի, մրգերի և հատապտուղների մեջ:
Քանի որ խորհուրդ է տրվում միս ավելի քիչ ուտել, այն կարող եք փոխարինել լոբիով և սոյայի տոֆուով. երկուսն էլ կծառայեն որպես բուսական սպիտակուցի աղբյուր:
Ձկների, հատկապես յուղոտ ծովային ձկների մեջ կլինի նաև սպիտակուց: Բացի այդ, ձուկը պարունակում է առողջ ճարպեր, որոնք նվազեցնում են արյան մեջ տրիգլիցերիդի մակարդակը: Նմանատիպ ազդեցություն կունենան ընկույզը (դրանք վերականգնում են արյան նորմալ ճնշումը), ավոկադոն (պտուղները բարձրացնում են «լավ» խոլեստերինի մակարդակը) և ձիթապտղի յուղը (նվազեցնում է ինսուլտի և սրտի կաթվածի վտանգը):
Սակայն ամենաանսպասելի ընդգրկումը առողջ «հակախոլեստերին» դիետայի մեջ կլինի շոկոլադը: Առնվազն 70% կակաոյի պարունակությամբ արտադրանքը հարուստ է հակաօքսիդանտներով և ֆլավոնոիդներով, որոնք այլ մակրո և միկրոտարրերի հետ միասին աջակցում են սրտի առողջությանը: