Ինչ կարող է պատահել, եթե ամեն օր սկսեք մեխակ ծամել

Օրական փոքր քանակությամբ մեխակ ծամելու սովորությունը կարող է զգալի դրական ազդեցություն ունենալ մարմնի և առողջության վրա։
Մեխակը համարվում է հայտնի համեմունք, սակայն այս անուշաբույր բույսն ունի յուրահատուկ բաղադրություն, որը ներառում է եթերային յուղեր, հակաօքսիդանտներ, վիտամիններ և հանքանյութեր և կարող է օգտակար լինել առողջության համար: MedikForum.ru-ն իր հերթին պարզել է, թե ինչ կարող է պատահել, եթե ամեն օր սկսեք մեխակ ծամել։
Բարելավված մարսողություն: Մեխակի մեջ պարունակվող եթերային յուղերն ունեն հակասպազմոդիկ ազդեցություն և խթանում են մարսողական ֆերմենտների արտադրությունը։ Այսպիսով, դրա օգտագործումը նպաստում է սննդի ավելի արդյունավետ մարսմանը, օգնում է նվազեցնել փքվածությունը, գազերն ու սրտխառնոցը, ինչպես նաև թեթևացնում է ստամոքսի և աղիների սպազմերը:
Վարակների կանխարգելում. Մեխակի յուղը հայտնի է իր հզոր հակամանրէային հատկություններով։ Նրա պարունակած մեխակն արդյունավետորեն պայքարում է բակտերիաների, վիրուսների և սնկերի դեմ՝ դարձնելով այն բնական հակասեպտիկ: Մեխակ ծամելը օգնում է մաքրել բերանի խոռոչը պաթոգեն միկրոօրգանիզմներից՝ կանխելով վարակների զարգացումը, ներառյալ ոչ միայն ստոմատիտը և գինգիվիտը, այլև սուր շնչառական վիրուսային վարակները, մրսածությունը և գրիպը:
Իմունային համակարգի ամրապնդում. Մեխակը պարունակում է վիտամին C, որն առանցքային դեր է խաղում իմունիտետի պահպանման գործում։ Մեխակի ամենօրյա օգտագործումը կարող է օգնել օրգանիզմին ավելի լավ դիմակայել վարակներին և ավելի արագ ապաքինվել հիվանդություններից: Բացի վիտամին C-ից, մեխակը պարունակում է այլ հակաօքսիդանտներ (օրինակ՝ վիտամին E և սելեն), որոնք չեզոքացնում են ազատ ռադիկալները, որոնք վնասում են բջիջները և թուլացնում օրգանիզմը:
Ատամի ցավի թեթևացում, բերանի խոռոչի առողջության բարելավում։ Մեխակը վաղուց հայտնի է որպես ատամի ցավի միջոց՝ անզգայացնող և հակաբորբոքային հատկությամբ։ Մեխակի յուղի հիմնական բաղադրիչը՝ էուգենոլը, գործում է որպես բնական ցավազրկող և հակասեպտիկ: Մեխակ ծամելը օգնում է նվազեցնել լնդերի բորբոքումն ու ատամների քայքայման վտանգը, ինչպես նաև վերացնում է բերանի տհաճ հոտը:
Արյան շաքարի մակարդակի կարգավորում. Ամեն օր մեխակ ուտելը կարող է արյան գլյուկոզի մակարդակը վերահսկելու լրացուցիչ միջոց լինել: Նրա բաղադրության մեջ պարունակվող ակտիվ նյութերը բարելավում են բջիջների զգայունությունը ինսուլինի նկատմամբ, ինչը հատկապես կարևոր է շաքարային դիաբետով կամ այս հիվանդության նկատմամբ հակվածություն ունեցող մարդկանց համար։
Օգնեք արթրիտի դեպքում. Ամեն օր մեխակ ծամելը կարող է օգնել նվազեցնել արթրիտի և այլ բորբոքային պայմանների հետ կապված անհանգստությունն ու ցավը: Սա մասամբ պայմանավորված է արյան շրջանառությունը խթանող ազդեցությամբ, որն ունի մեխակը ջերմացնող հատկությունների շնորհիվ: Բացի այդ, դրա մեջ պարունակվող հակաօքսիդանտների գործողության շնորհիվ նվազում է բորբոքման մակարդակը, ինչը նույնպես դրական է ազդում օրգանիզմի վրա։
Հոդերի ամրապնդում. Մեխակ ծամելու սովորությունն օգնում է ամրացնել ոսկրային հյուսվածքը և հոդերը, ինչպես նաև պաշտպանել դրանք ոչնչացումից այն մարդկանց մոտ, ովքեր շատ են սպորտով զբաղվում կամ զբաղվում են մշտական ֆիզիկական աշխատանքով:
Լյարդի աջակցություն. Մեխակի մեջ առկա հակաօքսիդանտներն օգնում են չեզոքացնել տոքսինները և նվազեցնել օքսիդատիվ սթրեսը, ինչը հատկապես կարևոր է լյարդի առողջության պահպանման համար:
Նվազեցնել սթրեսը, բարելավել տրամադրությունը: Մեխակ ծամելիս եթերային յուղեր են արտազատվում, որոնք հատուկ ազդեցություն են ունենում կենտրոնական նյարդային համակարգի վրա և խթանում «երջանկության հորմոնների»՝ սերոտոնինի և դոֆամինի արտադրությունը: Դրանց ավելի ակտիվ արտադրության արդյունքում նվազում է նյարդային լարվածությունը, բարելավվում է տրամադրությունը, բարձրանում է ինքնավստահությունը, քունը դառնում է ավելի առողջ։
Հակացուցումներ. Մեխակը պետք է զգուշությամբ օգտագործեն ստամոքսի խոց, գաստրիտ կամ բարձր թթվայնություն ունեցող մարդիկ։