Ինչու է պլաստիկ տարաներում սննդամթերքը վտանգավոր առողջության համար

image_750x_67b5d36b68dc8

Պարզվել է, որ պլաստիկ տարաներից սնունդ ուտելը վտանգավոր է առողջության համար: Այս մասին գրել է «People»-ը՝ հղում անելով Ecotoxicology and Environmental Safety ամսագրում հրապարակված հրապարակմանը։

 

Այս տեսությունը ստուգելու համար գիտնականները առնետներին ջուր են տվել, որը եռացրել են պլաստիկ տարաների մեջ մեկ րոպե, հինգ րոպե և 15 րոպե երեք ամսվա ընթացքում։ Ընդամենը երեք ամիս անց կրծողների կղանքի նմուշները ցույց տվեցին փոփոխություններ նրանց աղիքների միկրոբիոմում: Հատկապես տուժել է, ըստ գիտնականների, աղիքային միկրոբիոտայի այն հատվածը, որը կանխում է բորբոքումը։ Նաև նման ջուր խմելը հանգեցրել է առնետների սրտամկանի հյուսվածքի վնասմանը և բորբոքմանը։

Հետազոտողները նշել են, որ առնետներին վնաս է հասցվել, անկախ նրանից, թե որքան ժամանակ է խմած ջուրը եռացվել: Սրանից նրանք եզրակացրել են, որ սննդի վրա տաքացվող պլաստիկ տարաների նույնիսկ նվազագույն ազդեցությունը կարող է վտանգներ ներկայացնել մարդկանց համար՝ հանգեցնելով սրտանոթային և աղեստամոքսային հիվանդությունների:

 

Գիտնականներն ասել են, որ այս հարցի վերաբերյալ լրացուցիչ հետազոտություններ են անհրաժեշտ, սակայն, ելնելով այն ամենից, ինչ իրենք արդեն գիտեն, նրանք կոչ են արել «խուսափել բարձր ջերմաստիճանի սննդով պլաստիկ տարաների օգտագործումից, նվազեցնել պլաստիկ արտադրանքի օգտագործումը առօրյա կյանքում ու ժամանակին միջոցներ ձեռնարկել պլաստիկից աղտոտվածությունը վերահսկելու համար»: