Ինչու՞ է պետք կարագ ուտել. անսպասելի խորհուրդ դիետոլոգից

image_750x_67ba1a72a254a

Սննդաբան Միխայիլ Գինզբուրգը կարծում է, որ կարագի վնասը չափազանցված է։ Մարմինն այս մթերքի կարիքն ունի:

Կարագը կարելի է անվանել իսկապես եզակի մթերք, քանի որ այն պարունակում է ճարպային լուծվող վիտամինների և արժեքավոր ճարպաթթուների ամբողջ շարք: Բժիշկը նշել է, որ չափավորությունը կարևոր է ամեն ինչում, ուստի կաթնամթերքի օգտագործումը (նույնիսկ դրանց բոլոր բարիքներով) պետք է վերահսկվի։

Ըստ վերջին բժշկական տվյալների՝ մարդը պետք է ուտի օրական 15–20 գ, սա ամենաօպտիմալ չափաբաժինն է, որը կնվազեցնի սրտի կաթվածի և ինսուլտի ռիսկը։ Սակայն փորձագետները միշտ չէ, որ բարձր կարծիքի են կարագի մասին:

«Այս տվյալներն անսպասելի են ստացվել»,- նշել է Գինցբուրգը Sputnik ռադիոյի հետ զրույցում։

Նախկինում կարագը համարվում էր միայն որպես հագեցած ճարպաթթուների և խոլեստերինի աղբյուր, և այս ամենը ակնհայտորեն վնասակար է: Սակայն այժմ գիտնականներն ապացուցել են, որ արտադրանքի միայն չափից ավելի օգտագործումն է վտանգավոր՝ օրական 50 գ կամ ավելի: Սա կարող է առաջացնել քաշի ավելացում և հիպերտոնիա:

Սակայն յուղը դեռևս հակացուցված է լեղապարկի պաթոլոգիաներով, ինչպես նաև գաստրիտով տառապող մարդկանց ցանկացած փուլում, հիշեցրեց մասնագետը։