Ինչու՞ է պետք կարագ ուտել. անսպասելի խորհուրդ դիետոլոգից

Սննդաբան Միխայիլ Գինզբուրգը կարծում է, որ կարագի վնասը չափազանցված է։ Մարմինն այս մթերքի կարիքն ունի:
Կարագը կարելի է անվանել իսկապես եզակի մթերք, քանի որ այն պարունակում է ճարպային լուծվող վիտամինների և արժեքավոր ճարպաթթուների ամբողջ շարք: Բժիշկը նշել է, որ չափավորությունը կարևոր է ամեն ինչում, ուստի կաթնամթերքի օգտագործումը (նույնիսկ դրանց բոլոր բարիքներով) պետք է վերահսկվի։
Ըստ վերջին բժշկական տվյալների՝ մարդը պետք է ուտի օրական 15–20 գ, սա ամենաօպտիմալ չափաբաժինն է, որը կնվազեցնի սրտի կաթվածի և ինսուլտի ռիսկը։ Սակայն փորձագետները միշտ չէ, որ բարձր կարծիքի են կարագի մասին:
«Այս տվյալներն անսպասելի են ստացվել»,- նշել է Գինցբուրգը Sputnik ռադիոյի հետ զրույցում։
Նախկինում կարագը համարվում էր միայն որպես հագեցած ճարպաթթուների և խոլեստերինի աղբյուր, և այս ամենը ակնհայտորեն վնասակար է: Սակայն այժմ գիտնականներն ապացուցել են, որ արտադրանքի միայն չափից ավելի օգտագործումն է վտանգավոր՝ օրական 50 գ կամ ավելի: Սա կարող է առաջացնել քաշի ավելացում և հիպերտոնիա:
Սակայն յուղը դեռևս հակացուցված է լեղապարկի պաթոլոգիաներով, ինչպես նաև գաստրիտով տառապող մարդկանց ցանկացած փուլում, հիշեցրեց մասնագետը։