Երկարակյացների դիետա. ո՞ր մթերքներն են իջեցնում խոլեստերինը և երկարացնում կյանքը

Գիտնականներն ու սննդաբանները երկար ժամանակ աշխատել են այն հարցի վրա, թե որ մթերքներն են ոչ միայն առողջարար, այլև կարող են երկարացնել կյանքը և բարելավել դրա որակը։
Հարավային Կալիֆորնիայի համալսարանից կենսագերոնտոլոգ և բջջային կենսաբան Վալտեր Լոնգոն Daily Mail-ին պատմել է իր հետազոտության արդյունքների մասին։ Մենք վաղուց շատ բան գիտեինք ճիշտ սնվելու մասին, բայց սա ևս մեկ անգամ հաստատում է այն, թե ինչ ապրանքներ պետք է ընտրեն այն մարդիկ, ովքեր ցանկանում են ավելի երկար մնալ երիտասարդ և ակտիվ:
Լոբի, ամբողջական ձավարեղենի, թարմ բանջարեղենի, ընկույզների և բնական բուսական յուղերի օգտագործումը վաղ ընթրիքի հետ մեկտեղ կարող է օգնել մեծացնել կյանքի տեւողությունը:
Գիտնականը նշել է, որ մարսողական համակարգի ծանրաբեռնվածությունը նվազեցնելու համար անհրաժեշտ է ընթրել քնելուց ոչ ուշ, քան երեք ժամ առաջ։ Ճարպերով հարուստ մթերքներից ուշ ուտելը կարող է հանգեցնել արյան մեջ «վատ» խոլեստերինի մակարդակի բարձրացման:
«Վատ» խոլեստերինը կրում են LDL մոլեկուլները կամ ցածր խտության լիպոպրոտեինները, որոնք ամենաաթերոգենն են, որոնք ընդունակ են նստել արյունատար անոթների պատերին և նվազեցնել դրանց առաձգականությունը։ Այս գործընթացը կոչվում է աթերոսկլերոզ: Դրա հետևանքները ներառում են սրտի իշեմիկ հիվանդություն և ուղեղի հիվանդություն, սրտամկանի ինֆարկտ և ինսուլտ:
Առողջ և հեշտությամբ մարսվող մթերքները, ինչպիսիք են հատիկները (ոլոռ, լոբի), ամբողջական ձավարեղեն (շագանակագույն բրինձ, հացահատիկ), թարմ բանջարեղեն, ընկույզ և բնական բուսական յուղեր, ձիթապտղի յուղը, օգնում են բարելավել լիպիդային նյութափոխանակությունը, մարսողական համակարգի աշխատանքը և նվազեցնել օքսիդատիվ սթրեսի մակարդակը մարմնում: