«Դուք կարող եք թունավորվել». անվանվել է քաղցր պղպեղի հիմնական վտանգը

Քաղցր պղպեղը պարունակում է մեծ քանակությամբ վիտամին C և կոբալտ: Այս օգտակար տարրերն անհրաժեշտ են այն մարդկանց համար, ովքեր խնդիրներ ունեն վահանաձև գեղձի և երկաթի դեֆիցիտի անեմիայի հետ, ասել է սննդաբան և բուսաբան Անժելիկ Դյուվալը։ Մասնագետը խորհուրդ է տվել պղպեղն ուտել թարմ վիճակում, որպեսզի դրանցից առավելագույն քանակությամբ սննդանյութեր ստանալ։ Փորձագետը վերը նշված հիվանդություններով մարդկանց խորհուրդ է տվել այս բանջարեղենն օգտագործել ամենօրյա ռեժիմով։
Այնուամենայնիվ, մասնագետը Sputnik ռադիոյին տված հարցազրույցում նշել է, որ չնայած պղպեղի բոլոր առավելություններին, այն, պարունակում է թունավոր նյութեր։ Խոսքը ալկալոիդների մասին է։ Այս նյութերն անվնաս են առողջ մարդկանց համար, սակայն կարող են լուրջ վնաս հասցնել երիկամների և լյարդի հիվանդություններով տառապողներին։
Նման հիվանդություններ ունեցող մարդիկ նույնպես պետք է խուսափեն կարտոֆիլ, լոլիկ և սմբուկ ուտելուց, ավելացրել է Անժելիկ Դյուվալը։ Ալկալոիդները կարող են թունավորել օրգանիզմը՝ ավելի ծանրաբեռնելով լյարդն ու երիկամները, պարզաբանել է մասնագետը։ Բացի այդ, պղպեղը խորհուրդ չի տրվում գաստրիտ, խոց, հոդերի հիվանդություններ, առիթմիա և անգինա ունեցող մարդկանց, հավելեց սննդաբանը։