Բժիշկը նշել է սպիտակաձավարի շիլայի վտանգների մասին

image_750x_67e2b48c41ddf

Որոշ մարդկանց խորհուրդ չի տրվում ուտել ցորենի խիտ աղացած սպիտակաձավարից պատրաստված շիլա, ասել է գաստրոէնտերոլոգ Անաստասիա Տիմոշչենկոն։

Նա NEWS.ru-ի հետ խոսել է ճաշատեսակի վտանգավորության մասին։

Տիմոշչենկոն պարզաբանել է, որ ձավարի մեջ առկա արագ ածխաջրերը կարող են առաջացնել ինսուլինի կտրուկ թռիչք, ինչը վնասակար է նյութափոխանակության խանգարումներ ունեցող մարդկանց համար, մասնավորապես՝ գիրություն և շաքարախտ։ «Semolina-ն հակացուցված է ցելյակի հիվանդությամբ կամ ոչ ցելյակային սնձան զգայունությամբ հիվանդներին: Այս դեպքում ձիաձավարում առկա սնձան սպիտակուցի նույնիսկ նվազագույն ընդունումը կարող է մարսողության գործընթացի զգալի խաթարում առաջացնել»,- հավելել է բժիշկը։

Գաստրոէնտերոլոգը նշել է, որ սպիտակաձավարը մի շարք օգտակար հատկություններ ունի, քանի որ այն պարունակում է B, E և PP վիտամիններ, մագնեզիում, սիլիցիում, ֆոսֆոր և երկաթ, ինչպես նաև մանգան, կոբալտ, ցինկ և կալիում։

Սակայն այն շատ սննդային մանրաթելեր չի պարունակում։