Բժիշկը լյարդի առողջության համար մթերքներ է խորհուրդ տվել

Լյարդաբան, գաստրոէնտերոլոգ, բժշկական գիտությունների թեկնածու Ելենա Բուտենկոն թվարկել է մի քանի մատչելի ապրանքներ, որոնց օգտագործումը օգտակար է լյարդի առողջության համար։
Բժիշկը «Գազետա»-ի հետ զրույցում խորհուրդ է տվել ճաշացանկում ներառել, օրինակ, ավոկադոն:
Նրա խոսքով՝ այս մթերքը պարունակում է մեծ քանակությամբ մոնոհագեցած ճարպեր, որոնք դանդաղեցնում են լյարդի վնասման գործընթացները և օգնում այն ավելի արագ վերականգնել։ «Այս էկզոտիկ միրգը պարունակում է մեծ քանակությամբ բջջանյութ, հակաօքսիդանտներ, վիտամինների և հանքանյութերի համալիր: Բացի այդ, ավոկադոն նպաստում է գլուտատիոնի արտադրությանը․ այս օգտակար քիմիական միացությունն օգնում է պաշտպանել լյարդը վնասակար նյութերից ազատ ռադիկալների վնասից»,- հավելել է հեպատոլոգը։
Բուտենկոն ռուսներին նաև խորհուրդ է տվել կանոնավոր վարսակի ալյուր ուտել, քանի որ այս հացահատիկը պարունակում է շատ B վիտամիններ և բջջանյութ՝ հարուստ բետա-գլյուկաններով։ Այս եզակի նյութերը նվազեցնում են լյարդի բորբոքումը և նվազեցնում ճարպի քանակը բջիջներում:
Բժիշկը նշել է նաեւ տարբեր հատապտուղների օգտակարությունը լյարդի համար։ Այսպիսով, ելակը, ազնվամորին և հապալասը պարունակում են պոլիֆենոլներ՝ հակաօքսիդանտներ, որոնք պաշտպանում են այս օրգանը վնասից։ Խաղողը պարունակում է մեծ քանակությամբ ռեսվերատրոլ՝ մի նյութ, որը հայտնի է իր հակաքաղցկեղային և հակաբորբոքային հատկություններով։
Նույնքան կարևոր է, ըստ Բուտենկոյի, կանոնավոր ուտել գրեյպֆրուտ, յուղոտ ձուկ, ձիթապտղի յուղ, բրոկկոլի, բրյուսելյան կաղամբ և խմել կանաչ թեյ։ Այս ըմպելիքի մեջ պարունակվող հակաօքսիդանտները նվազեցնում են լյարդի բորբոքային և օքսիդատիվ պրոցեսները և օգնում կանխել այս օրգանի քաղցկեղը։