Այս մթերքների օգտագործումը կնվազեցնի աղիների քաղցկեղի վտանգը

image_750x_67cb43bc08fd3

Օտարերկրյա հետազոտողները կենտրոնացել են մթերքների վրա, որոնք ազդում են օքսիդատիվ սթրեսի, բորբոքման և աղիքների միկրոբիոմի վրա: Ամենավտանգավոր հետեւանքներից մեկը հաստ աղիքի քաղցկեղի զարգացումն է։

Տապակած և վերամշակված մթերքները ամենավտանգավոր մթերքներից են, քանի որ դրանք կարող են վնասել հաստ աղիքի բջիջները: «Օքսիդատիվ սթրեսը, որն առաջանում է մարմնում հակաօքսիդանտների և ազատ ռադիկալների անհավասարակշռությունից, կարող է առաջացնել ԴՆԹ-ի վնաս և մեծացնել քաղցկեղի առաջացման վտանգը», – բացատրում է Pronews.gr կայքը:

Օրգանիզմում ուռուցքաբանական պրոցեսի զարգացման համար բարենպաստ միջավայր է առաջանում բջջանյութով ցածր և միևնույն ժամանակ վերամշակված մթերքներով հարուստ սննդակարգով։

Հետազոտողները նշել են, որ դուք կարող եք նվազեցնել հաստ աղիքի քաղցկեղի ռիսկը՝ նվազեցնելով վերամշակված և տապակած մթերքները ձեր սննդակարգում, պարբերաբար ավելի շատ մանրաթել (մրգերից, բանջարեղենից, լոբիից և ոսպից) և հակաօքսիդանտներ ուտելով: Վերջինս չեզոքացնում է ազատ ռադիկալները և պայքարում է օքսիդատիվ սթրեսի դեմ։

«Ձեր սննդակարգում ներառեք հատապտուղներ, ընկույզներ, կանաչ թեյ և մուգ տերևավոր բանջարեղեն»,- խորհուրդ են տալիս մասնագետները։