Բացահայտվել է բողկի անսպասելի վնասը

image_750x_1oWllhuIcdSbn

Գարնանը և ամռանը բողկը սիրված է խանութների դարակներում, բայց դրա հետ ամեն ինչ այդքան պարզ չէ։

Կենսաբան Իրինա Լյալինան Lenta.ru-ին տված հարցազրույցում հիշեցրել է, որ բողկը միայն «պլյուսներ» չունի։ Հիմնական խնդիրը դրա ագրեսիվությունն է ստամոքս-աղիքային համակարգի համար։ Գաստրիտի, խոցերի կամ բարձր թթվայնության դեպքում բանջարեղենը կարող է մեծացնել անհարմարությունը և գրգռել լորձաթաղանթը։ Նույնիսկ առողջ մարդկանց մոտ այն երբեմն առաջացնում է փքվածություն և ծանրություն։

Կա նաև մի նրբություն էնդոկրին համակարգի հետ կապված։ Ինչպես խաչածաղկավորների ընտանիքի մյուս ներկայացուցիչները, բողկը պարունակում է գուիտրոգեններ՝ նյութեր, որոնք կարող են խանգարել վահանաձև գեղձի կողմից յոդի կլանմանը։ Եթե ամեն օր և մեծ քանակությամբ բողկ եք ուտում, դա դառնում է ռիսկի գործոն։

Լյալինան նաև խորհուրդ է տվել ավելի ուշադիր լինել բանջարեղենի ծագման նկատմամբ։ Նիտրատներն ու թունաքիմիկատները ամենից հաճախ կուտակվում են մրգի ծայրերին և վերին մասում՝ ավելի լավ է դրանք կտրել առանց զղջալու։ Եվ, իհարկե, մատուցելուց առաջ մանրակրկիտ լվանալ բողկը։